Beter zien na hersenbloeding door muziek

Getty Images

LONDEN - Het luisteren naar plezierige muziek kan mensen helpen die moeite hebben met zien na een hersenbloeding. Doktoren van het Imperial College London probeerden het uit bij drie van hun patiënten.

Bijna zestig procent van de mensen die te maken krijgt met een hersenbloeding, krijgt ook last van een aandoening die 'neglect' genoemd wordt. Hierbij is een helft van hun zicht beperkt. Als ze links een hersenbloeding hebben gehad, kunnen ze moeite krijgen om het rechtergezichtsveld nog goed te zien en andersom.

Drie mensen die hier last van hadden kregen muziek naar hun keuze, lelijke muziek en stilte te horen terwijl zij taakjes met licht moesten doen. Wanneer zij luisterden naar plezierige muziek bleken ze veel meer waar te nemen, dan wanneer ze naar lelijke muziek of stilte luisterden.

Vrolijker
Eén patiënt zag bij plezierige muziek in 65 procent van de gevallen of er licht was in het deel van zijn gezichtsveld dat hij normaal niet kon zien. Bij lelijke muziek of stilte daalde het aantal goede antwoorden naar 15 procent.

Volgens de onderzoekers is het vooral belangrijk dat de patiënten zich vrolijker voelen. Leuke muziek heeft dat effect, maar iets anders dat de patiënt opbeurt zal waarschijnlijk net zo goed werken.

Neglect
Bij een neglect werken de ogen werken nog goed. Ook de gebieden in de hersenen die beelden verwerken zijn nog intact. De problemen worden meestal echter veroorzaakt door een verschuiving in aandacht en concentratie. De patiënten hebben moeite om hun aandacht naar de andere helft van hun gezichtsveld te verschuiven. In ernstige gevallen kan dit tot gevolg hebben dat de patiënten vergeten de helft van hun gezicht te scheren of een helft van hun bord leeg te eten.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • BBC