Brein heeft 'Oh shit'-signaal voor taal

Getty Images

De hersenen blijken taalfouten op dezelfde manier te corrigeren als andere vormen van gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Niels Schiller en Lesya Ganushchak.

Schiller en Ganushchak deden onderzoek naar hoe de hersenen reageren op het maken van spreekfouten. De uitkomsten kunnen bijdragen aan een betere behandeling van mensen met problemen met spreken en het begrijpen van taal. 

Johan Cruijff
Het brein kan redelijk goed versprekingen voorkomen. Toch komt het regelmatig voor dat mensen zich verspreken. Een bekende verspreking is die van Johan Cruijff toen hij de verdediging van een voetbalteam 'geitenkaas' noemde, terwijl hij gatenkaas bedoelde.

Om te ontdekken hoe de hersenen reageren op zulke fouten deden de onderzoekers verschillende testen bij proefpersonen. Daaruit bleek dat er vooral fouten werden gemaakt als de tijdsdruk hoger werd.

Hersengolf
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het brein bij een verspreking reageert met een specifieke hersengolf. Bekend was al dat er een hersengolf optreedt bij gedragsfouten, zoals bij bijvoorbeeld een verkeerde knop indrukken. Dit signaal, de Error-Related Negativity, wordt ook wel het 'Oh-shit'-signaal genoemd. De hersenen registreren dan meteen dat er iets fout gaat.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de manier waarop onze hersenen taal gebruiken niet wezenlijk verschilt van het uitvoeren van andere acties, zoals bijvoorbeeld grijpen of lopen.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek