Dopamine onderdrukken helpt bij anorexia

Getty Images

Anorexia Nervosa gaat meestal gepaard met hyperactiviteit. Promovenda Linda Verhagen van de Universiteit van Utrecht ontdekte dat dit gestopt kan worden door de hersenstof dopamine te onderdrukken.

Verhagen ontdekte dat wanneer je weinig eet, er meer van de activerende hersenstof dopamine actief wordt in het brein. Hierdoor wordt een patiënt met anorexia hyperactief. Wanneer dit proces geremd wordt, zal de patiënt ook minder hyperactief worden.

Dit bleek uit onderzoek bij ratten. Ratten die stelselmatig te weinig te eten kregen, gingen meer in hun loopwiel rennen. Ze renden vaak meer dan zij aan energie binnen kregen. Wanneer de knaagdieren een middeltje kregen dat dopamine onderdrukte, werden ze minder actief en kwamen ze weer aan.

Anorexia Nervosa
Patiënten met Anorexia Nervosa hebben de neiging om zich uit te hongeren en hebben een extreem laag lichaamsgewicht. Door hyperactiviteit verbranden zij ook nog eens meer calorieën. Dit staat een behandeling vaak in de weg.

De eetstoornis komt bij 3 op de 1000 vrouwen in Nederland voor. Meer dan 10 procent overlijdt aan de gevolgen. Tot nu toe zijn er geen geschikte medicijnen voor deze groep mensen.

Auteur 
Bron 
  • Psy