woensdag, 29 juni 2022

'IQ-test meet intelligentie en motivatie'

BAARN - Motivatie en intelligentie zijn even belangrijk bij het maken van een IQ-test. Amerikaans onderzoek wijst uit dat een goede score betekent dat een hoge intelligentie samenhangt met de motivatie een goede score neer te zetten.

Wetenschappers van de University of Pennsylvania komen tot de conclusie dat slimheid niet altijd tot een goede score leidt. Wanneer de wil er niet is om de test te maken, kan de uitkomst lager uitvallen dan aanvankelijk misschien gedacht werd. En zo kan een hoge score het resultaat zijn van een goede motivatie, ook al is de testmaker niet bovenmatig intelligent.

Motivatie
Voor de studie werden 250 jongens in hun jaren van puber tot jongvolwassene gevolgd. De onderzoekers vergeleken onder meer de uitslagen van verschillende IQ-testen en kwamen tot de conclusie dat sommige mensen nu eenmaal beter hun best doen dan anderen wanneer er niets op het spel staat.

Ook werd onderzocht hoe testmateriaal stimuleert en wat de invloed hiervan is op de resultaten. Wat bleek? Stimulerend materiaal is voor iedereen belangrijk, maar helemaal voor mensen met scores onder het gemiddelde.

Overgewaardeerd
Het is hierdoor dat de onderzoekers zeggen dat IQ-scores soms "overgewaardeerd" worden om intelligentie te meten. Een hoge IQ-score vraagt om zowel een hoge intelligentie als competitatieve tendensen, die de testmaker motiveren om zijn capaciteit beter te benutten.

Persoonlijkheid
Professor in de psychologie, James Thompson, verbonden aan het University College London vergelijkt het leven met een IQ-test en persoonlijkheidstest. "Wanneer een IQ-test de maker niet motiveert, zegt dat iets over zijn persoonlijkheid."

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Proceedings of the National Academy of Sciences