zaterdag, 15 augustus 2020

'Naakte informatie snelst verwerkt'

BAARN - De meeste mensen kijken graag naar foto's van naakte of schaars geklede lichamen. Advertentiemakers en kunstenaars maken hier gretig gebruik van. En terecht. Onze hersenen verwerken 'naakte' informatie sneller.

Onderzoekers van de Finse University of Tampere en Aalto University laten zien dat het waarnemen van naakte lichamen sneller verwerkt wordt in de hersenen. Tijdens het onderzoek lieten zij proefpersonen afbeeldingen zien van mensen: aangekleed, in zwemkleding of naakt. Tegelijkertijd werd de hersenactiviteit gemeten.

Uit de resultaten blijkt dat de hersenen afbeeldingen van naakte mensen efficiënter verwerken. Sterker nog: naarmate de modellen minder kleding aanhadden was het verwerkingsproces uitgebreider. De reacties van de hersenen waren ook het sterkst bij de naakte afbeeldingen. De hersenen van mannen reageren sterker op afbeeldingen van naakte vrouwen dan op naakte mannen. Bij vrouwen was er geen verschil.

Het snel verwerken van 'seksuele' informatie speelt volgens de onderzoekers een belangrijke rol in de voortplanting. Het zorgt ervoor dat potentiële partners in onze omgeving efficiënt kunnen waarnemen.

Bron(nen):