maandag, 23 mei 2022

Nederlanders gul als ze denken dat ander dat ook is

AMSTERDAM - Heb jij geld gegeven voor Haïti? Wanneer je dacht dat anderen zouden schenken, dan heb je zelf waarschijnlijk ook geld geschonken. Aldus evolutionair biologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Om vrijgevigheid te onderzoeken, hadden de biologen een aantal economische spellen bedacht. Proefpersonen kregen een som geld die ze zelf mochten houden, of eerlijk mochten verdelen onder zichzelf en een onbekende ander. Ook moesten zij een aantal vragen beantwoorden over zichzelf en hun verwachtingen in het spel.

Hieruit bleek dat proefpersonen die dachten dat anderen ook met hen zouden delen, zelf de som ook verdeelden. Mensen die het geld in hun zak staken, dachten dat anderen dat ook zouden doen. Qua inschatting had niemand gelijk: ruim 40 procent dacht te negatief over de liefdadigheid van zijn medemens en 30 procent was juist weer te positief.

Hulporganisaties doen er dus goed aan om te laten weten hoeveel donateurs ze hebben. Dit kan mensen die twijfelen of ze te goedgeefs zijn over de streep trekken.

Trefwoorden: