maandag, 23 september 2019

Nieuwe genen voor schizofrenie gevonden

Nederlandse genetici van onder meer het UMC Utrecht en Radboud UMC Nijmegen hebben drie nieuwe genen ontdekt die betrokken zijn bij het ontstaan van schizofrenie.

De onderzoekers kwamen de genen op het spoor via grootschalig genetisch onderzoek bij patiënten met een ernstige variant van schizofrenie. Ze publiceren hun resultaten in het tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Copy number variation
Ze ontdekten de genen door in het DNA van schizofreniepatiënten te speuren naar ‘copy number variation’. Dat is het verschijnsel dat sommige stukken DNA meerdere keren kunnen voorkomen of juist afwezig zijn. Van de ontdekte genen was al bekend dat ze invloed hebben op de werking van zenuwcellen, maar het is voor het eerst dat ze met schizofrenie in verband worden gebracht.

De veranderingen in deze genen komen zeer zelden voor, maar kunnen de kans op het ontwikkelen van schizofrenie sterk verhogen. In ruim 1 procent van de patiënten troffen de onderzoekers deze genetische veranderingen aan. Het vinden van nieuwe schizofreniegenen is belangrijk voor het beter begrijpen van het ontstaan van de ziekte.

Wat is schizofrenie?
Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening waar ongeveer 1 procent van de bevolking aan lijdt. Patiënten kampen met hallucinaties en waanbeelden, maar ook met een gebrek aan levenslust en initiatief. De ziekte is niet te genezen, maar wel met medicijnen in toom te houden.

Bron(nen):