Stress en alcohol voeden elkaar

Getty Images

BAARN - Een borreltje om de stress weg te drinken is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Onderzoek toont nu voor het eerst de wisselwerking tussen alcohol en stress in ons lichaam.

"Uit de ervaringen van mensen blijkt vaak dat alcohol de negatieve emotionele effecten van stress dempt, maar tot nu toe was dit moeilijk aan te tonen in het laboratorium.", vertelt onderzoeker Emma Childs van de University of Chicago. "Ook werd gedacht dat stress het drinken kon verhogen, door het effect van alcohol op het lichaam te veranderen."

Spreken voor publiek
Het onderzoek bestond uit twee delen: 25 gezonde mannen moesten een stressvolle taak, het spreken voor publiek, en een niet stressvolle controletaak uitvoeren. Volgens Childs is spreken voor publiek een betrouwbaar voorbeeld van een stressvolle situatie. "Het verhoogt de hartslag, de bloeddruk, het cortisolniveau in het bloed en gevoelens van spanning."

Alcohol
Na de taak kregen de deelnemers direct een mengsel met alcohol in hun bloed gespoten, gelijk aan ongeveer twee drankjes en een placebo. De helft van de deelnemers ontving eerst de alcohol en dertig minuten later de placebo. Bij de tweede groep was dit andersom.

Interactie
De resultaten lieten een interactie zien tussen alcohol en stress. Alcohol verandert de manier waarop het lichaam omgaat met stress. Het kan de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol verminderen en het kan het gevoel van spanning langer laten duren. Daar tegenover staat dat stress de plezierige effecten van alcohol te niet kan doen of het verlangen naar meer alcohol kan vergroten.

Verslaving
De relatie tussen alcohol en stress blijft complex. "De effecten zijn lastig van elkaar te onderscheiden.", aldus Childs. "Maar alcoholgebruik kan iemands reactie op stress wel degelijk verergeren. Daarbij zijn stressreacties een natuurlijk verschijnsel. Door deze te veranderen, verhogen we wellicht de kans op stressgerelateerde ziektebeelden. Zoals alcoholverslaving."

Bron 
  • EurekAlert