zondag, 26 september 2021

Stress onder controle via ademhaling

GRONINGEN - Het is mogelijk om je stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een regelmatige ademhaling. Dit heeft een positieve uitwerking op hart- en hersenfuncties.

Zo blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Jolant van den Haspel van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij toonde in haar onderzoek aan dat stressbeheersing bij moeders van kinderen met aandachts- en gedragsproblemen via ademhaling heel goed werkt.

Stress is niet altijd slecht. Het levert namelijk ook energie en middelen om in balans te blijven. Maar wanneer er geen evenwicht wordt bereikt, blijft het stressproces doorgaan.

Dit is te herkennen aan een onbalans in lichaam, emoties, gedachten en gedrag. Stressvermindering kan op elk van deze afzonderlijke gebieden in gang gezet worden en positief doorwerken op de rest. 
 
Stressvermindering
De moeders van de kinderen met aandachts- en gedragsproblemen hebben in de onderzoeksfase een oefensessie en vier trainingen doorlopen.

Daaruit bleek dat als vrouwen twee weken lang twee uur trainen en vijf keer per dag een halve minuut oefenen, dat dat voldoende is voor stressvermindering.
 
De afname van stress bij de moeders had ook een positief effect op de kinderen in de vorm van minder driftbuien per dag.

Trefwoorden: