'Tijd vliegt niet echt als je het leuk hebt'

Getty Images

De tijd lijkt altijd te 'vliegen' als we het leuk hebben, maar in werkelijkheid overschatten we de tijd dat een leuk moment duurde.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Leuven. Volgens de Belgische wetenschappers zorgt enthousiasme, spanning en betrokkenheid ervoor dat de geheugenvorming wordt versterkt. Hierdoor lijkt een moment of activiteit veel langer geduurd te hebben dan in werkelijkheid: we kunnen veel meer details terughalen.

Studie
Bij het onderzoek waren 116 mensen tussen de 11 en 76 jaar betrokken. De deelnemers bezochten een kermis en vulden een vragenlijst in na afloop van een ritje in een attractie. Ze gaven hierbij aan hoe ze zich voelden na afloop van de rit en hoe lang ze dachten dat het geduurd had.

Emoties
Een levendig en oplettend gevoel tijdens het ritje ging gepaard met een langere geschatte duur. Volgens de onderzoekers is het onderzoek de eerste in zijn soort. Vervolgonderzoek kan wellicht nog meer informatie geven over tijdsinschatting tijdens verschillende gebeurtenissen en emoties.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Applied Cognitive Psychology.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Daily Mail