Uitslapen zit in de genen

Getty Images

BAARN - Mensen die het liefst nog even blijven liggen, hebben nu een goed excuus. Als je het gen ABCC9 hebt, heb je dagelijks een half uur extra slaap nodig. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Edinburgh.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 10.000 Europeanen. De deelnemers rapporteerden hoe lang ze sliepen op dagen dat ze niet per se vroeg op hoefden te staan. Ook lieten ze bloed afnemen voor DNA-analyse.

Meer slaap
Degenen met het ABCC9-gen bleken meer slaap nodig te hebben dan het gemiddelde van acht uur per nacht. Deze bevinding komt overeen met onderzoek bij fruitvliegen. Fruitvliegen zonder het ABCC9-gen kunnen met drie uur slaap minder toe.

Familie
"Mensen slapen ongeveer een derde van hun leven. De neiging om korter of juist langer te slapen komt vaak in een familie voor. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt heeft ook te maken met je leeftijd, het seizoen en je slaap-waak-ritme. Inzicht in de biologie van het slapen is belangrijk bij de ontrafeling van de gezondheidseffecten van slaap.", zegt dr. Jim Wilson.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • BBC