Vakantie belangrijk voor herstel van stress

Getty Images

NIJMEGEN - Vakantie is van groot belang voor het herstellen van dagelijkse werkstress. Dit concludeert promovenda Jessica de Bloom naar aanleiding van onderzoek onder 250 werkende Nederlanders.

Met behulp van korte digitale vragenlijsten en telefonische interviews bestudeerde De Bloom gezondheid en welbevinden, evenals activiteiten en ervaringen voor, tijdens en na drie typen vakanties: korte vakanties in eigen land (4 à 5 dagen), wintersport (9 dagen) en zomervakanties (23 dagen).

Verbetering welbevinden
Gezondheid en welbevinden van werkenden verbeteren tijdens alle drie typen vakanties aanzienlijk. In de eerste week nadat mensen weer aan het werk gingen bleken deze positieve vakantie-effecten echter weer snel te zijn verdwenen, ongeacht het type vakantie.

Ontspanning
Verder bleek dat niet één bepaalde vakantieactiviteit herstelbevorderend werkt. Het gaat er vooral om dat mensen plezier beleven aan hun vakantieactiviteiten, zich ontspannen, mentaal afstand nemen van hun dagelijks werk en zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd besteden tijdens vakantie.

De Bloom promoveert op 27 augustus 2012 aan de Radboud Universiteit. Naast haar proefschrift schreef ze ook populaire bewerking onder de titel De kunst van het vakantievieren.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen