maandag, 23 mei 2022

Website met informatie over zelfdoding

AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft vandaag informatie over middelen voor zelfdoding op haar website geplaatst.

Hiermee wil de NVVE voorkomen dat mensen naar gruwelijke methoden grijpen. Mensen kunnen er vinden welke medicijnen er nodig zijn om een einde aan het leven te maken en hoe ze aan deze medicijnen kunnen komen.

Volgens directeur van de NVVE, Petra de Jong, is er veel behoefte aan deze informatie. Dit zegt zij vandaag in de Volkskrant. De vereniging wil zo voorkomen dat mensen kiezen voor gruwelijke methoden, zoals het springen voor de trein.

Hulp bij zelfdoding is in Nederland strafbaar, maar volgens De Jong mag een website wel informatie verstrekken over het onderwerp.

De informatie is bedoeld voor mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie of hulp bij zelfdoding, maar hun leven wel voltooid achten en voor mensen waarvan de arts weigert de hulp te geven en ook niet doorverwijst.  

De site is besloten, maar de informatie is binnen een paar uur toegankelijk als de bezoeker lid wordt. Om lid te kunnen worden, moet iemand ouder zijn dan 16 jaar.