vrijdag, 27 mei 2022

'Geheugen vraagt samenwerking in hersenen'

BAARN - Dat het geheugen ons soms even in de steek laat, is helemaal zo gek nog niet. Het onthouden van waar je bijvoorbeeld je sleutels hebt gelaten vereist namelijk dat in onze hersenen drie verschillende gebieden samenwerken.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Bristol in het tijdschrift Journal of Neuroscience. De hippocampus, de perirhinal cortex en de prefrontale cortex spelen alle drie een special rol in de verwerking van het geheugen.

Experimenten
In twee experimenten met ratten keken de onderzoekers naar de rol van de hippocampus bij een taak waarin herkenning een rol speelde en naar hoe de hippocampus samenwerkt met twee andere regio's in de hersenen: de perirhinal en de prefrontale cortex. Als de interactie tussen de hippocampus en een van de andere twee regio's verstoord was, waren de ratten niet in staat om zich te herinneren waar objecten zich bevonden of waar in de tijd gebeurtenissen zich hadden afgespeeld.

Circuit
Volgens onderzoeker Clea Warburton brengt de studie de ontdekking van een belangrijk hersencircuit. "In het dagelijkse leven verzamelen we allemaal informatie in dit hersencircuit. Als we iemand in de supermarkt herkennen, maar we kunnen ons de naam van de persoon niet meer herinneren dan kan dat komen omdat we de persoon normaal gesproken ergens anders zien."

Koppelen
Er zijn verschillende redenen waarom ons brein op dat moment in de steek laat. "Het kan het gevolg zijn van het normale ouder worden, het te druk zijn of een afbraak van het hersencircuit.", aldus Warburton. "Op zulke momenten moeten we strategie├źn toepassen, om ons geheugen beter te laten verwerken. In plaats van een naam aan een locatie te koppelen, kan je ook proberen een specifiek gezichts- of haarkenmerk bij de naam te onthouden."

De onderzoekers hopen dat de resultaten kunnen helpen bij het begrip van de werking van het geheugen en de behandeling van mensen met geheugenproblemen.

Bron(nen):