donderdag, 17 juni 2021

'Geluid windturbines maakt ziek'

BAARN - Mensen die in de buurt van windmolens wonen, kunnen ziek worden van het geluid van de turbines. De klachten lopen uiteen van slaapproblemen tot aan duizeligheid en angststoornissen, zo onderzocht Universiteit Utrecht.

Een student van Universiteit Utrecht analyseerde beschikbaar wetenschappelijk bewijs over de gevolgen voor de gezondheid van windturbinegeluid, meldt dagblad Spits.

Depressie
Omwonenden kunnen extra prikkelbaar zijn, concentratie- en leerproblemen hebben, aan depressies lijden en last van oorsuizen (tinnitus) hebben zo bleek. Ook slaapproblemen komen veel voor.

Doorbraak
Verschillende actiegroepen spreken van een doorbraak in hun strijd tegen geplande windmolenparken. Ze denken dat het onderzoek mogelijk kan leiden tot het stilzetten van windmolens die te dicht bij bebouwing staan.

Onderzoeker Kinanya Pijl studeert aan de Universiteit van Utrecht en deed het onderzoek tijdens haar stage bij Amice Advocaten. Deze laatste vertegenwoordigt de Stichting Gigawiek, een actiegroep uit Houten en tevens opdrachtgever van het onderzoek, zo meldt de Groene Courant.

Bron(nen):
  • Sp!ts