donderdag, 17 juni 2021

Gepensioneerden strijden tegen ziektekosten

DEN HAAG - Nederlandse gepensioneerden in het buitenland hebben een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over hun ziektekostenpremie, meldt Nu.nl.

De gepensioneerden moeten verplicht honderden euro’s aan ziektekostenverzekeringen per maand betalen in Nederland, maar maken daar geen gebruik van omdat ze hier niet meer wonen. Met de klacht hopen ze dat die regel ongedaan wordt gemaakt.

Het is nog niet duidelijk wanneer de klacht in behandeling genomen wordt. "We hebben om prioriteit gevraagd, omdat een van de klagers inmiddels al 86 jaar oud is", aldus Hans Hueber van de Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland (SBNGB) donderdag.

Ongeveer 40.000 Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen, betalen iedere maand honderden euro’s ziektekostenverzekering waar ze geen gebruik van maken.

Centrale Raad van Beroep
Eind vorig jaar bepaalde de Centrale Raad van Beroep dat de Nederlandse Staat geld mag inhouden op het pensioen van Nederlandse pensioengerechtigden die in het buitenland wonen. Het gaat om gepensioneerden die in een ander EU-land, zoals Spanje, wonen.

Ze hebben recht op zorg van dat andere EU-land. Nederland moet volgens internationale regels dat land voor de zorg betalen. Daarom mag Nederland een bedrag inhouden op de AOW van de zogeheten pensionado's, stelt de Centrale Raad van Beroep.

Bron(nen):
  • Nu.nl