Gestoofde artisjok

Getty Images

Artisjokken kun je op veel verschillende manieren klaarmaken.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • 1 worteltje
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • Peper
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • Basilicumblaadjes

Bereiding

  1. Trek de buitenste stugge blaadjes van de artisjok eraf. Snijd de steel eraf en het bovenste deel van de artisjok.
  2. Maak de wortel, bleekselderij en knoflook schoon.
  3. Snijd de wortel, bleekselderij en knoflook klein en fruit dit in de olie zacht. Voeg wat peper toe. 
  4. Giet er 200 ml water bij en het stukje bouillontablet en doe de artisjokken in de pan. 
  5. Kook de artisjokken in 20-25 minuten gaar.
  6. Neem de artisjokken uit de pan. 
  7. Kook het kookvocht tot de helft in.
  8. Schep de artisjok lauw of op kamertemperatuur in een diep bord en giet het kookvocht erover. 
  9. Strooi er klein geknipte basilicum over.
  10. Trek de blaadjes eraf en eet het zachte deel. Als alle blaadjes op zijn, is het hooi zichtbaar. Verwijder het hooi met een lepel: dit is niet eetbaar. De overgebleven bodem is wel eetbaar.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast.

Voedingswaarden

Energie 
75kcal
Eiwit 
1 gram
Koolhydraten 
6 gram
Vezels 
1 gram
Vet 
5 gram
Verzadigd vet 
1 gram
Zout 
100 milligram
Auteur