donderdag, 7 juli 2022

Alternatief voor Selsun?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik heb op mijn lichaam last van pityriasis versicolor, een huidziekte die vlekjes geeft. Nu heb ik ze ingesmeerd met Selsun, maar daar krijg ik blaasjes van. Is er een alternatief?

Ik heb op mijn lichaam last van pityriasis versicolor, een huidziekte die vlekjes geeft. Nu heb ik ze ingesmeerd met Selsun, maar daar krijg ik blaasjes van. Is er een alternatief?

Antwoord:

Seleensulfide (Selsun) is de eerste keus bij de behandeling van pityriasis versicolor. Het doodt de gist die verantwoordelijk is voor de beschadiging van het pigment en de vorming van vlekjes. Gedurende een week moet u de suspensie een keer per dag aanbrengen op de plekjes en dit 10 minuten laten intrekken. Daarna spoelt u het af met water. Irritatie, een branderig gevoel en blaarvorming kunnen vooral optreden als de huid langer in contact is geweest met de suspensie dan de aanbevolen inwerktijd. Spoel het er dus op tijd van af. Na afloop van de behandeling duurt het nog enige tijd voordat de huid zich herstelt. Onder invloed van zonlicht moet er namelijk eerst weer nieuw pigment aangemaakt worden. Heeft u last van bijwerkingen of werkt Selsun onvoldoende, dan is twee weken smeren met een imidazoolcrème (miconazol of ketoconazol) ook een optie. Overleg eerst met de apotheker als u antistollingsmiddelen gebruikt, want die medicijnen geven een wisselwerking.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Bron(nen):