Alternatieve geneeswijzen: zo vind je een goede behandelaar

Vijf tips voor het zoeken

Getty Images

Doordat iedereen zich homeopaat, natuurgenezer, acupuncturist of osteopaat mag noemen – ook zonder enige opleiding – is het belangrijk het kaf van het koren te scheiden. Hoe vind je een goede alternatieve behandelaar?

Tip 1

Herken overtrokken beloftes
Behandelaars die beloven dat ze kanker of autisme met kruiden kunnen genezen: het zijn uitwassen van het alternatieve circuit. Intuïtief voel je misschien al aan dat er iets niet klopt, maar soms kan een behandelaar zo overtuigend zijn dat je toch het bos in gaat. Hoe herken je een te sterke belofte? Dat kan door een alternatieve behandeling voor te leggen aan je eigen reguliere huisarts of specialist. Die kan aangeven of een behandeling gevaarlijk is en of de beloftes overtrokken zijn. Tweede reden om een arts te consulteren is dat een alternatieve behandeling kan indruisen tegen een reguliere behandeling. Sint-janskruid vermindert bijvoorbeeld de werking van veel medicijnen, óók die van geneesmiddelen tegen kanker. Goed om even te overleggen met de oncoloog.

Tip 2

Kies voor een geregistreerd arts
Voor een huisarts en een fysiotherapeut geldt: om hun beschermde titel te behouden, moeten ze voldoen aan veel eisen (zoals goedgekeurde nascholing en een minimumaantal uren per week aan patiëntenzorg). Zoek je een osteopaat of acupuncturist? Kies er dan een die naast het geven van zo’n alternatieve behandeling óók een erkend beroep uitoefent in de gezondheidszorg. In het BIG-­register van de overheid kun je checken of iemand een beroep mag uitoefenen in de gezondheidszorg (www.bigregister.nl). Artsen moeten volgens hun beroepsnorm altijd wijzen op reguliere mogelijkheden, mogen geen valse hoop geven en geen schade berokkenen. Kiezen voor een arts geeft dus extra zekerheid.

Tip 3

Wordt het vergoed?
Alternatieve behandelingen zitten vaak in het aanvullende pakket van de zorgverzekering. De zorgverzekeraars stellen geen eisen aan de werkzaamheid van de ­behandeling. Maar ­ze eisen bijvoorbeeld wel dat een alternatieve behandelaar lid is van een ­beroepsvereniging. De beroepsvereniging stelt op haar beurt ­eisen aan de ­opleiding en ­ervaring van leden. Ook is er vaak een klachtenregeling. Dit geeft je als ­patiënt ­extra zekerheid dat je te maken hebt met een kundig behandelaar. Zoek daarom een behandelaar die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kijk voor een lijst met beroepsverenigingen op www.infolijn-ag.nl of op de website van je zorgverzekeraar.

Tip 4

Hanteer ‘de regel van drie’
Dertig keer naar de acupuncturist gaan zonder dat het helpt: zoiets is niet zinvol. Blijf niet eindeloos doorgaan bij een behandelaar. Veel alternatieve behandelaars hanteren ‘de regel van drie’: probeer de behandeling drie keer en als het niet genoeg helpt, stop er dan mee. Anders is het alleen maar zonde van je tijd en geld. En loop je misschien een behandeling mis die wel effectief is.

Tip 5

Vraag rond
Een kundig en ervaren behandelaar heeft vaak een goede naam. Vraag daarom aan familie, vrienden of kennissen of zij goede ervaringen hebben met een alternatieve behandelaar. Vraag ook of de huisarts ervaring heeft met een bepaalde behandelaar. Een alternatieve behandelaar met een goed netwerk in de reguliere gezondheidszorg heeft de voorkeur boven iemand die op een eilandje werkt zonder overleg met huisartsen, psychologen of wijkverpleegkundigen.

Liever regulier? Vraag meer tijd voor je klacht
Met een hartinfarct of botbreuk ga je snel naar het ziekenhuis en niet naar een natuurgenezer. Maar voor lastig te verklaren langdurige klachten, zoals pijn of vermoeidheid, heeft een reguliere arts niet altijd een oplossing. Laat staan voldoende tijd. Niet gek dus dat patiënten hun heil zoeken in het alternatieve circuit. Daar wordt meer tijd genomen voor een consult. Dat is prettig – en vaak op zich al heilzaam.

Reguliere artsen willen ook langere consulten bij complexe klachten, maar de financiering staat dit in de weg. Gelukkig zijn er experimenten gaande om dit te verbeteren. Vraag daarnaar bij de huisarts of zorgverzekeraar als je al langere tijd met een klacht loopt. Waar kun je terecht voor een langer consult? Zorgverzekeraar VGZ experimenteert met kleinere huisartspraktijken waar meer tijd is voor complexe klachten. Verder zijn er pijnpoli’s met specialisten die beter kijken naar pijnklachten. Ook een zogeheten SOLK-poli kan een oplossing bieden (‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’). Hier wordt meer tijd genomen voor lichamelijke klachten waar artsen geen medische verklaring voor hebben.

Met dank aan Gert van Dijk (KNMG) en Frans Kusse (AVIG)

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine maart 2018.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine