Contract tussen verzekeraar en apotheek

En wat als er geen contract is?

Getty Images

Het overkomt steeds meer patiënten: ze gaan met een recept van de huisarts naar hun vaste apotheek, maar die blijkt geen contract (meer) te hebben met hun zorgverzekeraar. Op naar een apotheek die wél gecontracteerd is. Of de medicijnen via de internetapotheek van de verzekeraar bestellen. Blijf je bij je vaste apotheek, dan betaal je meer voor je medicijnen.

Als je een zorgverzekering afsluit, kies je voor een (duurdere) restitutie­polis of een (goedkopere) naturapolis. Dat maakt nogal verschil.[ITEMADVERTORIAL]

Polis

Met een restitutiepolis krijg je bij elke zorgaanbieder dezelfde vergoeding. Je hebt daardoor keuzevrijheid. Soms - als je verzekeraar geen contract heeft met een zorgaanbieder - moet je wel de rekening voorschieten en daarna declareren bij je zorgverzekeraar. Ook moet je letten op de 'maximale vergoedingen' die in de polisvoorwaarden staan.

Voor de naturapolis sluit de zorgverzekeraar contracten af met een beperkt aantal zorgverleners, ziekenhuizen en apotheken. Alleen als er een contract is, vergoedt de zorgverzekeraar 100 procent van de ziektekosten die onder het basispakket vallen. Je moet dus met je recept naar een (internet)apotheek waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Heeft je vaste apotheek geen contract, dan krijg je je medicijnen daar vaak niet helemaal vergoed (meestal maar de helft tot driekwart). De naturapolis, ook vaak budgetpolis of selectiefpolis genoemd, blijkt dan toch niet zo goedkoop.

Wat kun je zelf doen?

  • Kies een zorgverzekeraar en polis die bij je past. Vergelijk premies en voorwaarden.
  • Controleer voordat je overstapt altijd of de verzekeraar die je op het oog hebt, volgend jaar wel een contract heeft met je vaste behandelaars (huisarts, apotheek, fysiotherapeut, tandarts, ziekenhuis). Dit kan vaak op de website van de verzekeraar.
  • Ook als je níet overstapt is zo’n controle belangrijk: heeft je verzekeraar volgend jaar nog steeds een contract met jouw behandelaars?
  • Op www.mijnmedicijnvergoeding.nl staat van elk middel welke vergoedingen zorgverzekeraars verstrekken.
  • Op www.medicijnkosten.nl staan de actuele kosten van medicijnen, of een geneesmiddel in het basispakket zit, en hoeveel je eventueel zelf moet betalen. Je kunt er ook nagaan of er een vervangend geneesmiddel bestaat dat wel helemaal wordt vergoed.
Auteur 
  • Elke van Riel
Bron 
  • Plus Magazine