Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

Getty Images

Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich in 2012 hebben gemeld bij een arts of ziekenhuis, is de meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen, zoals rustgevende middelen en pijnstillers.

Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het Jaaroverzicht 2012. Vorig jaar werd 25.942 keer een vergiftiging door het innemen van te veel geneesmiddelen gemeld.

Bij volwassenen gaat het meestal om blootstelling aan vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen. Ook van rustgevende middelen als oxazepam werd vaak een hoge dosis ingenomen. Vaak gaat het om doelbewuste overdoseringen, bijvoorbeeld bij zelfmoordpogingen.

Rookmachines
Opvallend was dit jaar de stijging van het aantal meldingen over vloeistof voor rookmachines. Deze wordt gebruikt om kunstmatige mist of rook te creëren. In de voorgaande zes jaar waren er slechts vier meldingen over het opdrinken van rookvloeistof, in 2012 acht. Uit onderzoek van het NVIC blijkt dat rookvloeistof vaak verwisseld wordt met water en er per abuis koffie of thee van wordt gezet. Sommige merken rookvloeistof bevatten een hoge concentratie van het zeer giftige diethyleenglycol. Het opdrinken kan leiden tot ernstige nierschade en neurologische klachten. Het NVIC heeft dit gemeld bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Chloortabletten
Een andere opmerkelijke stijging betreft het aantal meldingen over chloortabletten. Deze worden gebruikt om zwembaden en waterbedden te ontsmetten. De tabletten kunnen geen kwaad bij gebruik volgens de voorschriften in het zwembad. Bij inname van zo’n tablet kan echter ernstige schade ontstaan aan mond, keel, slokdarm en longen.

In Nederland bestaat geen meldingsplicht voor acute vergiftigingen. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht