Ik heb last van zenuwpijn. Hoe kom ik eraf?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik ben een vrouw van 77 jaar. Ik heb last van zenuwpijnen. Hoe kom ik eraf?

Ik ben een vrouw van 77 jaar. Sinds 2000 heb ik zenuwpijn aan mijn rechterbovenkaak en ik knijp mijn rechteroog automatisch steeds dicht, ik krijg botoxprikken om dat te ontspannen. Sinds zes jaar heb ik ook zenuwpijn aan de piriformis en ischias aan de rechterkant in de bilstreek. Ten slotte heb ik zenuwpijn rechts in mijn vagina én ik heb een voorstadium van kanker gehad aan de rechterkant. Zijn deze zenuwpijnen rechts toeval? Hoe kom ik eraf?

Het kan toeval zijn, maar u zou ook ­polyneuropathie of dunnevezel-­neuropathie kunnen hebben. Bent u verder gezond? Achter polyneuropathie kan namelijk suikerziekte schuilgaan, nierschade of een schildklierziekte. Het kan ook het gevolg zijn van een ­teveel aan vitamine B6 en een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Stop in ieder geval met alcohol drinken. Soms helpen medicijnen tegen neuro­pathische pijn, maar net zo belangrijk is het om te leren omgaan met de ­klachten en ze bespreekbaar te maken met uw arts en uw omgeving.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur