Ik weeg erg weinig, is de dosering te hoog?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik weeg erg weinig, is de dosering te hoog?

Op advies van de specialist slik ik quetiapine (50 mg per dag). Hij wil het aantal tabletten verhogen, maar ik weeg slechts 42 kilo en ben bang dat een hogere dosering voor mij niet goed is. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Veel medicijnen worden voorgeschreven in standaard doseringen die geschikt zijn voor de gemiddelde mens. Maar het maakt nogal verschil of je meer dan 100 kilo weegt of 42 kilo, zoals u. Medicijnen zouden veel meer ‘op maat’ voorgeschreven moeten worden. Toch zou ik me in uw geval niet al te veel zorgen maken. Quetiapine is bedoeld als middel bij verschillende psychiatrische ziektebeelden, zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis of een zware depressie. De dosering van quetiapine kan soms wel oplopen tot 800 mg per dag. Er wordt met een lage dosis begonnen (50 tot 100 mg). In kleine stapjes wordt dit verhoogd tot het gewenste effect bereikt is. Soms wordt quetiapine gebruikt als slaapmiddel, maar dit wordt afgeraden omdat die werkzaamheid niet is aangetoond en er bijwerkingen kunnen zijn.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine