Kan een kruidenmengsel kwaad bij plastabletten?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: kan een kruidenmengsel kwaad bij plastabletten?

Graag zou ik willen weten of ik bij de hydrochloorthiazide 12,5 mg ook nog een kruidenmengsel kan gebruiken? Ik houd nog steeds te veel vocht vast. Ik slik ook 160 mg valsartan.

Antwoord:

Hydrochloorthiazide is een ‘zwakwerkend’ plastablet. Het wordt vooral gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Meestal merk je niet eens dat je er vaker van moet plassen. Dat is alleen maar prettig. De dosering van 12,5 mg die u gebruikt, is laag. Ook dat is gunstig. Als dit onvoldoende werkt, kun je er, zoals bij u is gebeurd, een ander bloeddrukmiddel bij krijgen, zoals valsartan. Door bloeddrukmiddelen te combineren wordt het effect sterker, terwijl de dosering laag blijft. Daardoor heb je minder last van bijwerkingen. Voor de behandeling van hoge bloeddruk is dit de ideale aanpak. Tegen te veel vocht vasthouden, bijvoorbeeld in de benen, zijn weer andere maatregelen nodig. ­Bespreek dit liever met de arts, voordat je met kruidenmengsels aan de slag gaat.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine