Medicijnen de oorzaak van tintelingen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Vrouw slikt medicijnen
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: medicijnen de oorzaak van tintelingen?

Ik heb al jaren tintelingen in mijn lichaam en een brandend gezicht alsof ik in de zon heb gezeten. Kunnen medicijnen de oorzaak zijn?

Tintelingen en een brandend gevoel wijzen op een aandoening van de zenuwen. De zenuwen geven als het ware een verkeerd signaal door, waardoor je prikkelingen, pijn, jeuk of kou voelt of soms juist een doof gevoel hebt. De medische naam is perifere neuropathie. Het kan een symptoom zijn van een ziekte, zoals diabetes mellitus, maar ook het gevolg zijn van een infectie zoals gordelroos. Ook een tekort aan vitamines kan een oorzaak zijn. Of het ontstaat doordat de zenuwen zijn beschadigd of worden afgeklemd. En last but not least kan het een bijwerking zijn van medicijnen. Vooral van zware kankermedicijnen is dit bekend. Na een chemokuur kunnen de klachten soms jaren aanhouden of zelfs blijvend zijn. Andere medicijnen waarbij perifere neuropathie kan optreden zijn antibiotica, antidepressiva, reumamedicijnen en vaccins. Bij klachten van perifere neuropathie moet dus altijd ook kritisch naar het medicijngebruik worden gekeken. Als dat de boosdoener is, kan geprobeerd worden de dosis te verlagen of over te stappen op een ander middel.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine