Oogklachten door medicijn tegen plasproblemen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: oogklachten door medicijn tegen plasproblemen?

Ik gebruik al jaren Tamsulosine HCI 0,4 mg. Van een kennis hoorde ik dat dit bij langdurig gebruik problemen met je ogen kan opleveren. Is dat zo?

Tamsulosine is een middel dat wordt gebruikt bij plasproblemen. Het ontspant de spieren rond de prostaat en blaas, waardoor de urine makkelijker door de plasbuis gaat. Maar ook de spiertjes in het oog zijn er gevoelig voor. Het effect is dat de pupillen zich vernauwen. In het donker of de schemering kunt u daardoor minder scherp gaan zien. Deze bijwerking kan snel optreden, maar ook pas na een paar maanden. Het gaat vanzelf over als u stopt met tamsulosine. Extra voorzichtigheid is nodig bij een oogoperatie voor staar of glaucoom. De pupilvernauwing kan dan voor complicaties zorgen. Vertel het de oogarts daarom altijd als u tamsulosine gebruikt. Overigens is het niet vanzelfsprekend om altijd maar door te gaan met dit soort middelen. Het advies is om er na drie tot zes maanden mee te stoppen en na te gaan of de plasklachten terug­komen. Bespreek dit met uw arts.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine