Radboudumc helpt mensen fitter een operatie in te gaan

Getty Images

Het Radboudumc in Nijmegen gaat patiënten voor vrijwel iedere operatie eerst een fitheidsprogramma aanbieden, zodat de hersteltijd kan worden verkort en complicaties voorkomen.

Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Eerder onderzoek wees uit dat hoe fitter iemand een operatie ingaat, hoe beter iemand de operatie uitkomt. Het aantal complicaties nam met 50 procent af. Ook konden patiënten eerder naar huis, gemiddeld zo'n twee dagen.

Fit4Surgery bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol. Het programma zal stapsgewijs ingevoerd worden met behulp van de vier grootste zorgverzekeraars en verschillende zorginstanties.

Het progamma start kort na de diagnose en duurt tot de operatie. "Normaal zit je in die periode in een soort wachtstand, maar nu ben je die periode heel actie bezig. Dat draagt enorm bij aan het gevoel dat je zelf iets kan bijdragen aan je eigen opertie", aldus Van den Heuvel bij het NOS Radio 1 Journaal.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Radboudumc
  • nos.nl