zondag, 14 augustus 2022

Veel medicijnen verkeerd gebruikt

Meer dan de helft van de mensen die een apotheek bezoeken heeft geen adequate gezondheidsvaardigheden. Tot 40 procent van alle afgeleverde medicijnen wordt niet goed gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht (in opdracht van de KNMP).

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat daarom, als eerste zorgverzekeraar, apothekers ondersteunen, stimuleren en belonen bij de inzet van Kijksluiter.

Wat is Kijksluiter?

Kijksluiter is een bibliotheek van animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter, op een voor iedereen begrijpelijke manier, wordt uitgelegd. Informatie wordt op maat aangeboden, in verschillende talen en is bij uitstek geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Met een een opslag op het basistarief verwacht de zorgverzekeraar apothekers te stimuleren bij de inzet van Kijksluiter. 'Kijksluiter is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek', vertelt Casper Smit, beleidsontwikkelaar. 'Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij.'

In aanvulling op het begeleidingsgesprek door de apotheker bij uitgifte van een nieuw medicijn draagt Kijksluiter bij aan goed gebruik van geneesmiddelen.

Bijsluiter begrijpen

Ongeveer 30 procent van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen en toepassen van schriftelijke medische informatie, zoals de bijsluiter. Dat is waar Kijksluiter een oplossing biedt. Afke de Jong, bestuurder van Stichting Kijksluiter: 'Geweldig dat Zilveren Kruis dit doet. Het is een belangrijke mijlpaal in onze missie om alle Nederlanders in staat te stellen om van Kijksluiter gebruik te maken.'

 

Bron(nen):