Zenuwpijn te lijf

Waar bestaat de behandeling uit?

Getty Images

"Het went nooit", zei presentator en auteur Marc de Hond over zenuwpijn in een interview met de Varagids. Hij kampt door een dwarslaesie dagelijks met dit probleem. "Als je helemaal gezond bent en je hebt opeens de pijn die ik elke dag heb, blijf je waarschijnlijk thuis. Ik kan inmiddels over de pijn heenstappen, maar het went nooit."

Helaas geldt voor veel patiënten dat de pijn niet helemaal weggaat en dat ze het, net als De Hond, een plek moeten geven. Vaak kan de oorzaak van de pijn niet weggenomen worden (bijvoorbeeld diabetes), maar gelukkig zijn er wel veel behandelingen mogelijk die de pijn verzachten. Bij sommige patiënten verdwijnt de pijn wel helemaal. Gewone pijnstillers werken niet goed tegen zenuwpijn. Naast medicatie, zijn er ook alternatieven om de pijn te lijf te gaan.

Medicijnen
Vaak krijgen patiënten een combinatie van middelen. Het gaat hierbij niet altijd om pillen, soms smeer je lokaal een crème of gel op de gevoelige plek.
Pas na een tijdje kun je weten of een behandeling goed aanslaat. Helaas heeft een aantal middelen bijwerkingen. Als de pijn helemaal verdwijnt, kun je soms de medicijnen afbouwen zonder dat de pijn terugkomt. Dit is echter niet altijd zo.

Grofweg zijn er drie groepen middelen die gebruikt worden:

  1. Algemene pijnstillers. Niet alle 'gewone' pijnstillers zijn effectief bij neuropathische pijn.
  2. Anti-epileptica. Medicijnen tegen epilepsie blijken bij zenuwpijn soms goed aan te slaan.
  3. Antidepressiva. Deze worden niet voorgeschreven omdat de pijn psychisch is, maar omdat bepaalde antidepressiva de geleiding in de zenuwen vertragen, wat pijnstillend werkt.

Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Ministerie van VWS, kan ook het inhaleren van medicinale cannabis bepaalde vormen van zenuwpijn verlichten.TENS
TENS staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Dit is een klein apparaatje met elektrodes die op de huid worden geplaatst. Door kleine stroomstootjes via de elektrodes af te geven, wordt de zenuw geprikkeld om zelf pijnstillende stoffen te maken. Dit kan verlichting van de pijnklachten geven.

De geleerden zijn het er niet over eens of het wetenschappelijke 'bewijs' voor de werking van TENS voldoende onderbouwd is. Maar veel patiënten hebben er baat bij.

Psychische hulp
Het is frustrerend om pijn te hebben. Nog erger is het als je merkt dat er niet één twee drie een oplossing voor is. Depressieve gevoelens, angst voor verergering van de klachten, boosheid en stress komen veel voor bij mensen met pijn.

Praten met een psycholoog kan helpen om hiermee te leren omgaan. 'Over de pijn heenstappen', zoals Marc de Hond het noemt, lijkt voor sommige patiënten een onmogelijke opgave, maar praten helpt vaak om beter met de frustraties om te leren gaan.  

Fysiotherapie en ontspanning
Bij bepaalde aandoeningen, zoals een hernia, is fysiotherapie een belangrijk deel van de behandeling. Ook bij andere vormen van zenuwpijn kan fysiotherapie helpen. Verkramping door pijn kan zorgen voor onnodige extra klachten.Massage, beweging, rekken en ontspannen kunnen dit voorkomen. Yoga kan soms ook helpen om te leren ontspannen en om de spieren soepel te houden. Bij pijnklachten is het verstandig om in overleg met de huisarts te kijken welke vorm van bewegen geschikt is.

Specifieke behandelingen
Helaas is de oorzaak van de pijn niet altijd te achterhalen. Maar als in jouw geval bekend is waar je klachten door komen, zoek dan met je arts uit welke specifieke behandelingen en leefstijladviezen voor jou nuttig kunnen zijn.

Zo is het bij zenuwpijn bij diabetes belangrijk om nog beter te letten op het beheersen van de bloedsuikerspiegel door een gezonde leefstijl. En bij een hernia kan een operatie de klachten oplossen.

Verwachtingen van een behandeling
De oorzaak van de pijn is vaak niet weg te nemen. Denk aan diabetes of een dwarslaesie. De behandeling is er daarom vaak op gericht om de pijn te bestrijden. Vaak is het mogelijk om de pijn te verlichten.

Daardoor blijft er energie over om stappen te nemen om met de resterende pijn te leren leven. In sommige gevallen kan de pijn zelfs helemaal bestreden worden.

Auteur