Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Zenuwpijn te lijf

Waar bestaat de behandeling uit?

"Het went nooit", zei presentator en auteur Marc de Hond over zenuwpijn in een interview met de Varagids. Hij kampt door een dwarslaesie dagelijks met dit probleem. "Als je helemaal gezond bent en je hebt opeens de pijn die ik elke dag heb, blijf je waarschijnlijk thuis. Ik kan inmiddels over de pijn heenstappen, maar het went nooit."

Helaas geldt voor veel patiënten dat de pijn niet helemaal weggaat en dat ze het, net als De Hond, een plek moeten geven. Vaak kan de oorzaak van de pijn niet weggenomen worden (bijvoorbeeld diabetes), maar gelukkig zijn er wel veel behandelingen mogelijk die de pijn verzachten. Bij sommige patiënten verdwijnt de pijn wel helemaal. Gewone pijnstillers werken niet goed tegen zenuwpijn. Naast medicatie, zijn er ook alternatieven om de pijn te lijf te gaan.

Medicijnen
Vaak krijgen patiënten een combinatie van middelen. Het gaat hierbij niet altijd om pillen, soms smeer je lokaal een crème of gel op de gevoelige plek.
Pas na een tijdje kun je weten of een behandeling goed aanslaat. Helaas heeft een aantal middelen bijwerkingen. Als de pijn helemaal verdwijnt, kun je soms de medicijnen afbouwen zonder dat de pijn terugkomt. Dit is echter niet altijd zo.

Grofweg zijn er drie groepen middelen die gebruikt worden:

  1. Algemene pijnstillers. Niet alle 'gewone' pijnstillers zijn effectief bij neuropathische pijn.
  2. Anti-epileptica. Medicijnen tegen epilepsie blijken bij zenuwpijn soms goed aan te slaan.
  3. Antidepressiva. Deze worden niet voorgeschreven omdat de pijn psychisch is, maar omdat bepaalde antidepressiva de geleiding in de zenuwen vertragen, wat pijnstillend werkt.

Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Ministerie van VWS, kan ook het inhaleren van medicinale cannabis bepaalde vormen van zenuwpijn verlichten.TENS
TENS staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Dit is een klein apparaatje met elektrodes die op de huid worden geplaatst. Door kleine stroomstootjes via de elektrodes af te geven, wordt de zenuw geprikkeld om zelf pijnstillende stoffen te maken. Dit kan verlichting van de pijnklachten geven.

De geleerden zijn het er niet over eens of het wetenschappelijke 'bewijs' voor de werking van TENS voldoende onderbouwd is. Maar veel patiënten hebben er baat bij.

Psychische hulp
Het is frustrerend om pijn te hebben. Nog erger is het als je merkt dat er niet één twee drie een oplossing voor is. Depressieve gevoelens, angst voor verergering van de klachten, boosheid en stress komen veel voor bij mensen met pijn.

Praten met een psycholoog kan helpen om hiermee te leren omgaan. 'Over de pijn heenstappen', zoals Marc de Hond het noemt, lijkt voor sommige patiënten een onmogelijke opgave, maar praten helpt vaak om beter met de frustraties om te leren gaan.  

Fysiotherapie en ontspanning
Bij bepaalde aandoeningen, zoals een hernia, is fysiotherapie een belangrijk deel van de behandeling. Ook bij andere vormen van zenuwpijn kan fysiotherapie helpen. Verkramping door pijn kan zorgen voor onnodige extra klachten.Massage, beweging, rekken en ontspannen kunnen dit voorkomen. Yoga kan soms ook helpen om te leren ontspannen en om de spieren soepel te houden. Bij pijnklachten is het verstandig om in overleg met de huisarts te kijken welke vorm van bewegen geschikt is.

Specifieke behandelingen
Helaas is de oorzaak van de pijn niet altijd te achterhalen. Maar als in jouw geval bekend is waar je klachten door komen, zoek dan met je arts uit welke specifieke behandelingen en leefstijladviezen voor jou nuttig kunnen zijn.

Zo is het bij zenuwpijn bij diabetes belangrijk om nog beter te letten op het beheersen van de bloedsuikerspiegel door een gezonde leefstijl. En bij een hernia kan een operatie de klachten oplossen.

Verwachtingen van een behandeling
De oorzaak van de pijn is vaak niet weg te nemen. Denk aan diabetes of een dwarslaesie. De behandeling is er daarom vaak op gericht om de pijn te bestrijden. Vaak is het mogelijk om de pijn te verlichten.

Daardoor blijft er energie over om stappen te nemen om met de resterende pijn te leren leven. In sommige gevallen kan de pijn zelfs helemaal bestreden worden.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Mar (niet gecontroleerd) op zo, 05/21/2017 - 18:33

Bij mij doet de pijnpoli ook heel moeilijk, de verzekering vergoed het gewoon met een DBC code... maar hoe kom ik dan bij dr Burger terecht aangezien doorverwijzen ook zo moeilijk gaat..

Door hasna (niet gecontroleerd) op ma, 07/18/2016 - 19:00

Beste

Welke ziekenhuis doet dat?
Ik loop al een tijdje met zenuwpijn ik word van kastje naar de muur gestuurd. Graag reactie aub.
Met vriendelijke groeten Hasna

Door j.kok (niet gecontroleerd) op wo, 10/28/2015 - 11:30

Wat geweldig om te lezen. Ga dat ziekenhuis zeker benaderen.

Door Monique Kools (niet gecontroleerd) op vr, 06/19/2015 - 10:51

Beste Andrea,
Momenteel sta ik weer op een wachtlijst voor operatie, maar wanneer zenuwpijn blijft ga ik hier echt achteraan. Bedankt voor de tip..heel fijn
Groetjes Monique

Door Andrea (niet gecontroleerd) op do, 10/09/2014 - 19:43

Ik heb een wortellaesie L4 L5 met daardoor veel zenuwpijn in mijn linker been heup en bil. Ik kan hierdoor niet recht zitten en haast niet erop staan of lopen. Hierdoor heb ik ruim 7,5 jaar met heel veel medicatie (oa. 80mg oxicontin pd) op bed gelegen. Na uitbehandeld te zijn op de pijnpolie in het ziekenhuis te Amsterdam, kreeg ik de mededeling dat ik hier maar mee moest leren leven. Door hulp van mijn vriendin ben ik bij een privékliniek terecht gekomen. Hier kreeg ik injecties direct op m'n zenuw. Deze behandeling zorgde wel voor wat verlichting maar de pijn ging niet weg. Na een jaar in deze kliniek geweest te zijn stelde deze arts voor om voor een SCS (Spinal Curt Stimulation) implantaat naar Leiderdorp te gaan. Had ik nog nooit iemand over gehoord en wist totaal niet wat het was maar dit heeft wel mijn leven gered! Er schijnen maar 4 ziekenhuizen in Nederland te zijn die deze operatie kunnen uitvoeren. Ik ben op de pijnpolie bij dr. Burger te Leiderdorp terecht gekomen en heb zo'n SCS geïmplanteerd gekregen. Dankzij deze methode kan ik weer recht zitten staan en zelfs weer lopen. Ik heb haast geen pijn meer en ben nu bijna van al m'n medicatie af.
Het is haast wonderlijk!
Ik kan niet begrijpen dat ik eerst ruim 7,5 jaar heb liggen creperen van de pijn en geen leven meer te hebben, dat er nooit een arts in het ziekenhuis te Amsterdam mij op de hoogte gebracht heeft van het bestaan deze mogelijkheid. ( de verzekering vergoed het gewoon)
Ik kan maar niet begrijpen waarom artsen hun patiënten als ze uitbehandeld zijn niet door kunnen verwijzen naar dr. Burger op de pijnpolie in het Rijnland ziekenhuis te Leiderdorp?
Ik weet heel zeker dat er talloze mensen zijn die met deze behandeling gebaad zullen zijn en gewoonweg het bestaan van een SCS niet weten.
Ik vind dit grof schandalig! Dr. Burger wil graag deze mensen helpen en begrijpt de weerstand van artsen ook niet om hun patiënten door te sturen naar haar.
Mensen met zenuwpijn, er is wel nog den mogelijkheid bij dokter Burger!
Veel sterkte en succes!