Zware medicijnen gemakkelijk online te bestellen

medicijnen
Getty Images

Zware medicijnen, zoals antibiotica en kankermedicijnen, zijn - zonder tussenkomst van een arts - eenvoudig online te bestellen. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Het blijkt heel eenvoudig om medicijnen zonder doktersrecept via internet te bestellen. Zo kon de Consumentenbond zonder problemen bij twaalf verschillende aanbieders in binnen- en buitenland twintig zware medicijnen in handen krijgen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. 

De Consumentenbond wil dat minister Bruno Bruins (Zorg) actiever gaat waarschuwen voor de gevaren. Het is namelijk niet zonder risico om geneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. De werking van het medicijn kan bijvoorbeeld niet goed zijn doordat het verkeerd is opgeslagen, het beschadigd is of de kwaliteit onvoldoende is. In Nederland zijn dergelijke verkregen medicijnen dan ook niet toegestaan. 

Illegale webshops

Sommige van de onderzochte webwinkels zijn volgens de Consumentenbond duidelijk illegaal en vragen betalingen in cash of met cryptovaluta's. De websites die er professioneel uitzien vormen echter nog een groter gevaar. Hierover maakt de Consumentenbond zich de meeste zorgen. "Het is zorgwekkend dat deze professioneel ogende websites nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië", aldus directeur belangenbehartiging Olof King van de Consumentenbond. 

Het ministerie van VWS noemt deze opvallende constructies ‘absoluut ongewenst’. Het is nog onduidelijk of er ook daadwerkelijk extra actie wordt ondernomen om te voorkomen dat de medicijnen besteld kunnen worden, of om aanlevering onmogelijk te maken.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Consumentenbond
  • ad.nl