De griepprik

Iets voor jou?

Getty Images

Tussen half oktober en half november is het tijd voor de griepprik. Als het goed is beschermt die je tegen het beruchte influenzavirus, een besmettelijke, vervelende ziekte met kans op ernstige complicaties. Wat zit er in die prik en voor wie is het nodig?

Niet elke verkoudheid of wat we in de volksmond 'griep' noemen is influenza. Influenza is een acute ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt door een virus. Gezonde mensen kunnen van influenza knap ziek worden en mensen in de risicogroep lopen kans op allerlei vervelende complicaties; van ernstige benauwdheid tot longontsteking en zelfs de dood toe.

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccinatie tegen het influenzavirus. Het vaccin wordt door middel van een injectie in je bovenarm toegediend - dit kan wat roodheid, zwelling en pijn geven. Je wordt van de vaccinatie niet ziek, maar je lichaam maakt in ongeveer twee weken tijd wel voldoende antistoffen aan.

Waarom elk jaar een griepprik halen?

De griepprik werkt echt en is de enige bescherming tegen de griep. Het aantal ziektegevallen is door de vaccinaties met 70-80 procent teruggelopen.

Het influenzavirus verandert elk jaar een beetje, waardoor er jaarlijks een nieuw vaccin wordt samengesteld. Zo blijft je afweersysteem bij de tijd. Onderzoekers hopen in de toekomst een eenmalige griepprik met blijvende bescherming te ontwikkelen.

Wie krijgt de griepprik?

In principe kan iedereen bij zijn huisarts om de griepprik vragen. Voor de gratis griepprik is een risicogroep (volwassenen en kinderen) samengesteld:

  • personen van 60 jaar en ouder
  • bewoners van tehuizen en instellingen (besmettingsgevaar)
  • personen met longziekten (astma, bronchitis, emfyseem, etc.)
  • personen met hartziekten (hartritmestoornissen, hartoperatie, etc.)
  • personen met nierziekten (transplantatie, dialyse)
  • personen met diabetes
  • personen met een verstoord afweersysteem (beenmergtransplantatie, HIV-behandeling met cytostatica en/of radiotherapie bij kanker, etc.)

Als je buiten de risicogroep valt maar toch in aanmerking wilt komen voor de gratis griepprik, kun je dit overleggen met je huisarts. Je moet hem dan waarschijnlijk zelf betalen. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de kosten.

Het kan ook zijn dat je werkgever aanbiedt om de griepprik te betalen. Sommige bedrijven en instellingen bieden jaarlijks het vaccin aan al hun personeel aan. Jij beslist uiteindelijk of je hiervan gebruik wilt maken.

Wel of geen griepprik

Als je tot de risicogroep behoort, doe je er verstandig aan elk najaar de griepprik te halen. Ook al voel je je gezond en fit, zonder vaccinatie loop je onnodig risico om ernstig ziek te worden met alle gevolgen van dien. Wie niet tot de risicogroep behoort, kan zelf kiezen.

Waar en wanneer haal je de griepprik?

De griep kondigt zich vaak al in december aan. De griepprik haal je daarom in oktober/november - zo heeft je lichaam voldoende tijd om antistoffen te maken. Wanneer je tot de risicogroep behoort, krijg je via de huisarts vanzelf een oproep (eventueel met datum/tijd).

Heb je nog niets gehoord, neem dan even contact op met de huisartsenpraktijk. Soms ontvang je met de oproep een recept voor het gratis vaccin. Dit moet je dan zelf ophalen bij je apotheek en meenemen naar de afspraak.

De griepprik is gratis voor mensen die tot de risicogroep behoren. Hoort u niet bij de doelgroep? Dan is de griepprik voor eigen rekening. Bij je huisartsenpraktijk kun je nagaan hoeveel het kost. Soms vergoeden werkgevers of zorgverzekeraars de griepprik.

Meer informatie: www.rivm.nl/griepprik

Auteur 
Bron 
  • RIVM