Deze thee kun je het beste drinken als je verkouden bent

Verse kruiden, honing en gember

gemberthee
Getty Images

Wanneer je last hebt van verkoudheid, hoesten of keelpijn, is water blijven drinken ontzettend belangrijk. Koud water kan fijn zijn voor de keel, maar een warm kopje thee ook. Dit zijn zes soorten thee die de pijn mogelijk kunnen verzachten.

Een flinke verkoudheid kan je behoorlijk lamlendig laten voelen. Er bestaan helaas geen geneesmiddelen tegen griep en verkoudheid, maar er zijn wel wat simpele huismiddeltjes die het leed zouden kunnen verzachten. Daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij.

Zoals bij vele kruiden, specerijen en andere natuurlijke voeding, wordt informatie over gezondheidsvoordelen vooral van mond tot mond verspreid. Concreet wetenschappelijk bewijs over de positieve effecten van thee op verkoudheid is er nauwelijks. Er zijn wel onderzoeken die aantonen dat bijvoorbeeld gember, honing en pepermuntthee zouden kunnen helpen, maar deze gaan vooral over dat bepaalde stoffen, concentraten of oliën gunstige effecten kunnen hebben. Of ze zijn in het lab of op dieren getest, maar nog niet bij mensen zelf. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om de effecten echt goed te kunnen aantonen, maar wie weet doen deze theesoorten voor jou evengoed hun werk.

1. Pepermuntthee

Pepermuntthee is lekker verfrissend en zou een verkoudheid kunnen verhelpen. Het is niet voor niets dat er ook mint in keelsnoepjes en hoestdranken wordt verwerkt. Mint verzacht namelijk de keelpijn en verruimt de luchtwegen. Ook zou het de hoest tijdelijk onderdrukken.

2. Zoethoutthee

Zouthout wordt in de traditionele Chinese geneeskunde regelmatig gebruikt. Hier wordt het vooral gebruikt tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur, maar onderzoekers zeggen dat bepaalde stoffen in zoethout ook antibacterieel zijn. Daardoor zou een griep of verkoudheid nog best eens sneller over kunnen gaan.

Neem niet te veel thee die glycyrrhizine bevat, want bij inname van grote hoeveelheden kan deze stof de werking van de nieren verstoren en daardoor leiden tot een hoge bloeddruk. Als er glycyrrhizine in een product zit, staat op het etiket dat het zoethout, zoethoutwortel, zoethoutwortelextract, blokdrop, lakritz of liquorice bevat. Zwangeren worden hierdoor afgeraden zouthoutthee te nemen.

3. Gemberthee

Gemberthee zou het rotgevoel van een verkoudheid kunnen onderdrukken. Rasp hiervoor 2,5cm geschilde gemberwortel. Meng met twee kopjes water en breng het aan de kook. Laat nog vijf minuten pruttelen en voeg vervolgens een halve theelepel cayennepeper toe. Kook nog één minuut en doe er tenslotte twee eetlepels citroensap en eventueel wat honing bij.

4. Vlierbessenthee

De vlierbes zit vol vitamine C, een vitamine die absoluut niet slecht is om tegen griep en verkoudheid binnen te krijgen. Neem zo’n 15 gram gedroogde vlierbessen op een liter heet water.

Je zou ook gelijke delen vlierbloesem, pepermunt en duizendblad kunnen mengen. Gebruik een tot twee eetlepels van het mengsel in een beker heet water. Deze thee wordt bij voorkeur voor het slapengaan aangeraden. Let wel op: pluk niets uit de natuur waar je niet zeker over bent.

5. Kamillethee

Een kopje kamillethee kan de slaap bevorderen. Niet verkeerd als je last hebt van verkoudheid, aangezien rust ontzettend belangrijk is voor het herstel. Daarnaast werkt het verzachtend voor de keel, luchtwegen en voor de maag.

6. Honingthee

Heet (niet kokend) water met een flinke theelepel honing en eventueel een schijfje citroen kan helpen de keel te verzachten. Dat is welkom wanneer je flinke last hebt van keelpijn of hoestbuien. Let op: geef nooit honing aan baby’s. Honing is onschadelijk voor volwassenen, maar kinderen jonger dan 1 jaar lopen het risico ernstig ziek te worden.

Een verkoudheid voorkomen is altijd beter dan genezen, dus probeer zo gezond mogelijk te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen om de weerstand te ondersteunen. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Healthline
  • WebMD
  • Libelle.be