Kun je van kou verkouden worden?

Je wordt niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: veel mensen denken dat je verkouden kan worden van kou. Maar is dat ook echt zo?

Veel mensen denken dat je letterlijk kou vat door tocht of winterkou, maar dat is, om maar meteen met de deur in huis te vallen, niet waar. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dat virus krijg je door anderen 'aangeproest'.

Kleine druppeltjes

Verkoudheidsvirussen zijn in staat om de luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en dan word je ziek. Mensen die besmet zijn, kunnen dit weer makkelijk overbrengen naar anderen door te niezen, lachen of hoesten. Hierdoor komen namelijk kleine druppeltjes terecht in de lucht en zo in de luchtwegen van anderen. Die mensen kunnen ook weer verkouden worden en op die manier verspreidt het virus zich steeds verder.

Maar hoe komt het dan dat er in de herfst en winter, als het kouder is, veel meer mensen verkouden en grieperig zijn? De reden is eigenlijk heel simpel: doordat er veel meer binnen gezeten wordt met de ramen dicht en de verwarming aan. Kijk bijvoorbeeld naar scholen. Kinderen spelen minder buiten. En in klaslokalen wordt veel minder geventileerd dan in het voorjaar en de zomer. Wanneer iedereen dicht op elkaar zit, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.

Vatbaarder als je het koud hebt?

Je wordt dus niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dit komt doordat je slijmvliezen bij kou slechter doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt. Ook moet het lijf bij kou harder werken om warm te blijven, daardoor is de weerstand ook niet optimaal.

Meer lezen over het verhelpen van een verkoudheid? Lees het artikel 10 tips om snel van je verkoudheid af te komen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Trouw
  • Kennislink
  • NRC Handelsblad