Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Kun je van kou verkouden worden?

Goede vraag

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kun je van kou verkouden worden?

Veel mensen denken dat je letterlijk kou vat door tocht of winterkou, maar dat is, om maar meteen met de deur in huis te vallen, niet waar. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dat virus krijg je door anderen 'aangeproest'.

Kleine druppeltjes

Verkoudheidsvirussen zijn in staat om de luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en dan word je ziek. Mensen die besmet zijn, kunnen dit weer makkelijk overbrengen naar anderen door te niezen, lachen of hoesten. Hierdoor komen namelijk kleine druppeltjes terecht in de lucht en zo in de luchtwegen van anderen. Die mensen kunnen ook weer verkouden worden en op die manier verspreidt het virus zich steeds verder.

Maar hoe komt het dan dat er in de herfst en winter, als het kouder is, veel meer mensen verkouden en grieperig zijn? De reden is eigenlijk heel simpel: doordat er veel meer binnen gezeten wordt met de ramen dicht en de verwarming aan. Kijk bijvoorbeeld naar scholen. Kinderen spelen minder buiten. En in klaslokalen wordt veel minder geventileerd dan in het voorjaar en de zomer. Wanneer iedereen dicht op elkaar zit, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.

Vatbaar

Je wordt dus niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dit komt doordat je slijmvliezen bij kou slechter doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt. Ook moet het lijf bij kou harder werken om warm te blijven, daardoor is de weerstand ook niet optimaal.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

20 Comments

Door Hans (niet gecontroleerd) op za, 04/15/2017 - 17:13

Situatie: ik ga naar bed met een verstopte neus. Ik word wakker en denk " hé ik heb geen verstopte neus".....binnen enkele seconden is mijn neus weer verstopt. Hoe kan dit? Stress?

Door Jan Lammers (niet gecontroleerd) op zo, 01/15/2017 - 13:59

Ik kan uit ervaring vertellen dat het niets met kou te maken heeft.
Ik heb 15 jaar in een warme bakkerij gewerkt en nu alweer 20 jaar in een distributiecentrum waar de maximum temperatuur 5° is.
Ik word gewoon 2 keer per jaar verkouden en dat al vanaf ik een kleuter was.

Door kim (niet gecontroleerd) op zo, 01/15/2017 - 11:51

hogere dosering zink hebt ook

Door Merlijn (niet gecontroleerd) op zo, 01/15/2017 - 07:54

Zit er nog verschil in de diverse euchinaforce producten? En waar vind ik het klinisch ondetzoek?
Alvast bedankt
Groet Merlijn
oceaan25@gmail.com

Door Rob Graumans (niet gecontroleerd) op di, 11/29/2016 - 11:16

Sinds ik kalend ben (patersplek achterop het hoofd) word ik snotterig als de temperatuur lager is dan 15 graden. Als ik een pet of muts draag is er niets aan de hand. Als ik 'm een keer vergeet, is het meteen raak. Heeft dus niets met kou en/of geïrriteerde neusslijmvlilezen te maken. Wie heeft hier dan een verklaring voor?
In de warmere perioden heb ik dus ook nergens last van.

Door rick (niet gecontroleerd) op zo, 11/13/2016 - 21:04

Kou heeft wel degelijk een grote invloed op mij althans.
Ben goed gezond heb geen enkel gebrek of ziekte,krijg alle voedingsstoffen die men nodig heeft binnen maar als ik de kou in ga dan is het mis.
Verkouden ben ik niet echt maar voel aan mijn lijf dat er iets mis is.
Spierpijn in de armen,hoofdpijn,minder fit gevoel.
Als ik binnen blijf in de warmte is het prima.
Nee,geef mij de zomer maar!!!

Door annemarie lintjens (niet gecontroleerd) op zo, 01/17/2016 - 20:08

in de winter is jr slijmvlies dunner door de kou waardoor virussen makkelijker binnendringen.

Door K. Vermeer (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 14:16

Nederlands/Amerikaans onderzoek toont aan dat kou wel degelijk lijdt tot verkoudheid! Het virus is niet actief tot ergens een deel van je lichaam onderkoeld raakt. Het lichaam is dan genoodzaakt om warmte te sturen naar het onderkoelde deel van je lichaam om schade te voorkomen. Aangezien een lichaam niet ineens extra warmte kan creëren is het genoodzaakt ergens anders "warmte" weg te halen en naar het gevaarlopende deel te brengen. De neus is een niet echt een vitaal deel en dus dan wordt de temperatuur in de neus "afgetapt" om bij het onderkoelde lichaamsdeel te worden ingezet om beschadiging te voorkomen. De verlaging van de neus temperatuur echter betekent dat het neusslijmvlies niet goed functioneerd en in de neus aanwezige virussen toegang krijgen tot je lichaam. DAT kan dus ook gewoon in de "gezonde" buitenlucht gebeuren! Kortom het openbaren van een verkoudheid heeft wel met "kou" te maken.

Door Elsbeth (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 14:07

Neem Wim Hof (Iceman), zijn advies om dagelijks een koud bad of koude douche te nemen, heb ik opgevolgd. Verleden week heb ik het ijs van mijn koude buitenbad moeten halen om in het water te kunnen stappen. Dit doe ik inmiddels een jaar lang en ik heb er nog geen verkoudheid aan over gehouden. Wel werd ik verkouden toen ik van vakantie terug kwam en nog niet in het koude bad was geweest. Voor mij het duidelijke bewijs dat je niet van kou verkouden wordt.

Door Robson (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 11:10

Bij mij is het zelfs zo dat als het kouder is dan 15 graden, dat ik dan een cap/pet/muts moet dragen, omdat ik anders verkouden wordt. Let wel: neusverkouden. En met de temperaturen in Nederland kan ik dus vanuit eigen ervaring spreken dat temperatuur wel degelijk invloed heeft op verkoudheid.

Ik sport 2-3x per week, eet dagelijks minimaal 2 ons groeten en 2-3 stuks fruit, af en toe vlees, elke ochtend kwark of yoghurt of melk en volgens artsen ben ik ook kerngezond (na verschillende onderzoek, maar.... sinds ik zo'n mooi kratertje op mijn hoofd heb (kale plek, sinds jaar of 10-12) ben ik dus neusverkouden (verstopte neus, geen loopneus). Als het boven de 15 graden wordt, is het ook zo weer weg. Helaas is het meer onder dan boven de 15 en als ik dus pet/muts/cap vergeet, ben ik weer neusverkouden....