zaterdag, 24 augustus 2019

4x gezonde vullende snacks

Snack attack!

Soms heb je van die dagen dat je kaken de hele dag door malen. Niet gezond, niet verstandig en niet goed voor de lijn; dat weet je. Maar je hebt een niet te stillen trek en dat is niet in die eeuwige worteltjes of een schijfje komkommer. Een aantal gezonde snackvarianten zou fijn zijn. En dan bij voorkeur iets dat beter vult dan een hand drop of half pak koekjes.

1. Edamame boontjes

Deze jonge sojaboontjes zijn een heerlijk tussendoortje overdag en knabbelen ook prima weg op de bank bij een goede film. Je koopt ze bij de toko, maar grotere natuurwinkels of supermarkten hebben ze ook. Ze liggen vaak in grote zakken in de diepvries en anders in het koelvak. Soms staat er ‘frozen soy beans’ op de verpakking in plaats van edamame. De schilletjes eet je niet op, je zuigt de bonen uit hun omhulsel. Lekker met een klein beetje zeezout erover. Wel even koken voor gebruik.

Edamameboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in. In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack. Je kunt er trouwens ook een dip van maken of ze roosteren als snack, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente.

2. Rauwe groenten met een gezonde dip

Veel mensen komen de worteltjes en stukjes komkommer na een paar weken de oren uit. Maar er zijn natuurlijk veel meer groenten die prima fungeren als tussendoortje. Denk ook eens aan bloemkool, selderijstengels, paprika, radijsjes, tomaatjes, avocado en gegrilde aubergine. Overigens kun je bietjes en broccoli ook prima rauw dippen.

Qua gezonde dip is hummus tegenwoordig de populairste. Niet vreemd, want deze vegetarische spread is lekker en gezond. Maar er is natuurlijk niets mis met een beetje variatie. Denk bijvoorbeeld eens aan doperwtenspread.

3. Mueslirepen met banaan en moerbei

Als je deze gezonde repen in het weekend maakt, heb je de hele week een gezonde en goed vullende snack bij de hand.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram havermout
  • 100 gram walnoten, pompoenpitten, lijnzaad, pijnboompitjes, amandelen of andere zaadjes en nootjes
  • 35 gram roomboter (of kokosolie)
  • 25 gram rozijnen, goji- of incabessen
  • 25 gram granaatappelpitjes
  • 50 gram zwarte moerbeien
  • 2 rijpe bananen

Hoe maak je het?

  1. Hak de nootjes fijn en meng dan alle ingrediënten in een kom.
  2. Kneed het mengsel goed door met je handen.
  3. Zet de oven op 180 graden Celsius.
  4. Vorm dan een lange reep die je tussen twee stukken bakpapier platdrukt.
  5. Daarna verwijder je het bovenste bakpapier, zodat het mengsel de kans krijgt bruin te worden.
  6. Na 20 minuten draai je de reep om en bak je de andere kant ook nog 15 minuten, zodat deze aan alle kanten goed bruin is.
  7. Laten afkoelen en daarna in mooie repen snijden.

Deze mueslirepen kun je in de koelkast ongeveer een week bewaren. Buiten de koelkast blijven ze een paar dagen goed. Je kunt ze ook invriezen.

4. Appeltaartvulling

Snijd een appel in plakjes of blokjes en meng er een klein handje rozijnen en een flinke theelepel kaneel door. Ook warm erg lekker!