5 redenen om vaker uien te eten

Waarom uien goed zijn voor je gezondheid

Getty Images

Heb jij ook altijd uien in huis? Bijna alles wordt immers lekkerder met ui. Maar wist je dat deze alleskunners in de keuken ook nog eens heel goed zijn voor je gezondheid?

Bijna ieder recept begint wel met ‘pel en snipper een ui’. Niet voor niets, want een gefruit uitje geeft je maaltijd meteen wat meer smaak en pit. Daarnaast zijn ze makkelijk om op voorraad te hebben, ze zijn niet duur, je kunt ze zowel rauw, gebakken, gefruit en gefrituurd eten, ze kunnen de hoofdrol hebben (in bijvoorbeeld uiensoep of een gekarameliseerde uienquiche) maar doen het ook heel goed in een bijrol.

Topper

Het zal je dus vast niet verbazen dat uien op plek 1 staan in de top 10 van meest gegeten groenten. We eten er dus gemiddeld meer van dan van andere toppers als bloemkool en tomaat. De ui behoort samen met prei, bieslook en knoflook  tot de uienfamilie, tot het geslacht allium.

Soorten uien

Van alle uisoorten is de gele ui het meest bekend. De schil is bruin tot goudkleurig en de ui is van binnen wit. Vooral rauw heeft de ui een scherpe smaak, maar eenmaal gebakken is die scherpte minder. Als je niet van de scherpte houdt, kun je ook voor de zoete ui kiezen. Deze lijkt op de gele ui, maar is wat zoeter en minder scherp. Doordat de ui-lagen wat dikker zijn, is deze ui perfect om in ringen te snijden voor op een hamburger. De rode ui heeft mooie paars-rode lagen en geeft meteen kleur aan je salades. Ook deze ui is lichtzoet en heeft een scherpe smaak. De sjalot heeft qua smaak nog wel het meest weg van de rode ui. Eigenlijk is het meer familie van de knoflook dan van de ui; ze groeien net als knoflook in meerdere trosjes bij elkaar. Lente-ui lijkt met de groene stengels en witte onderkant weer wat meer op prei. Als ze in bosjes worden verkocht, noemen we ze vaak bosui. Dan is er ook nog de witte ui. In Nederland kom je deze ui niet heel vaak tegen. Witte uien zijn groot en hebben een scherpe smaak.

Tranende ogen

Heb je vaak last van tranende ogen als je uien snijdt? Dat komt doordat je de cellen in een ui kapot maakt en zo stoffen in die cellen de mogelijkheid geeft om te reageren met zuurstof. Hierbij ontstaat het stofje synpropaanthial-S-oxide. Dit is een gasvormige stof die in aanraking met (oog)vocht een zwavelzuurverbinding vormt. Deze verbinding irriteert je ogen. Het gevolg: je ogen proberen met tranen dit weg te spoelen. Geen zin in traanogen als je uien snijdt? Leg ze van te voren een paar uur in de koelkast, houd ze tijdens het snijden onder water en gebruik een scherp mes.

5 redenen om vaker uien te eten


1. Uien tellen mee om je 250 gram groenten te halen

Veel mensen vinden het lastig om iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag te eten. Begrijpelijk als je die groenten alleen bij je avondmaaltijd eet en daar kiest voor 1 soort. Maar uien kunnen je maaltijd juist oppeppen zonder als ‘groenten’ aan te voelen: een gesnipperd uitje in de jus of saus, bosuitjes door een salade of gesnipperd op een soep, een gefruit uitje in de omelet bij de lunch…

2. Uien bevatten veel vitamines en mineralen

Uien bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Zo bevatten ze vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

3. Uien bevatten quercetine

Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn. Laboratoriumonderzoek bij TNO2 heeft laten zien dat quercetine ontsteking in bloedvaten vermindert en daardoor helpt slagaderverkalking te voorkomen.

4. Uien bevatten vezels

Vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Ze vormen een voedingsbodem voor gunstige bacteriën die in je darmen leven (zie reden 5) en ze houden je ontlasting soepel. Met een vezelrijke voeding heb je minder kans op verstopping. Daarnaast geven vezels een gevuld gevoel, waardoor je minder snel zin hebt in ongezonde tussendoortjes.

5. Uien bevatten inuline

In uien zit extra veel van de voedingsvezel inuline. Het is een vorm van ‘prebiotica’: voedsel voor darmbacteriën. Vooral ‘goede’ bacteriën smullen ervan en het dringt de ziekmakende bacterie Clostridium perfringens juist terug. Het is een vezel die onze darmen niet kunnen afbreken omdat we het benodigde enzym missen, maar onze bacteriën kunnen dat wel. Als je de goede bacteriën in je darmen voedt, ondersteun je je weerstand. Inuline stimuleert ook nog eens de opname van calcium in de darmen – dat zorgt weer voor gezondere botten.

Recepten met uien

Overtuigd en wil je vaker uien eten? We verzamelden enkele lekkere recepten met uien voor je:

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • ScienceDirect