Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Andijvie: stoer, maar kwetsbaar

Hoe gezond is deze bladgroente?

Het is een van de populairste groenten: andijvie. Lekker als stamp, maar ook smaakvol als sla. Je kunt het koken, smoren en roerbakken. Ook rauw is andijvie lekker. Deze ruig ogende en licht bitter smakende bladgroente is echter behoorlijk kwetsbaar.

Andijvie (cichorum endivia) is een robuuste plant en familie van de witlof. Krulandijvie en frisee zijn een variatie met meer gekrulde en gedeelde bladeren. De gewone andijvie heeft een ongedeeld blad (geen insnijdingen). Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, verlept de groente snel. Koop dus alleen frisse en stevige kroppen. De onderkant van de stronk mag ook niet bruin of vochtig zijn.

Door hetzelfde water kun je andijvie het beste zo snel mogelijk na aankoop eten. In de koelkast is het ongeveer twee dagen houdbaar. Als je de andijvie blancheert en goed verpakt, kun je het ook in diepvries bewaren. Reken per persoon ongeveer 370-450 gram rauwe andijvie om na bereiding aan de benodigde 250 gram te komen. Andijvie slinkt namelijk behoorlijk!

Gezond

Gemiddeld bevat andijvie meer mineralen dan andere groenten. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Hierdoor is de groente gezond voor hart, maag en lever. Verder wordt gezegd dat andijvie vochtafdrijvend werkt en de lever ontgift. Ook zou het een positief effect hebben op de nieren en hersenen.

Nitraat

Net als spinazie en sla is andijvie een nitraatrijke groente. Voorheen werd geadviseerd om niet vaker dan twee keer per week van deze groenten te eten. Daarbij mocht je nitraatrijke groente niet voor een tweede keer opwarmen. Het onschadelijke nitraat wordt dan namelijk omgezet in het schadelijke nitriet en uit nitriet kunnen kankerverwekkende nitrosamines ontstaan.

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de risico’s voor de gezondheid heel klein zijn. De beperkende adviezen voor het eten de consumptie van nitraatrijke groente zijn daarom opgeheven. Het Voedingscentrum raadt alleen aan om op te passen met nitraatrijke sportsupplementen.

Wanneer?

Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen de Nederlandse variant kun je in januari en februari meestal niet krijgen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door gerda beijer (niet gecontroleerd) op ma, 01/12/2015 - 06:58

als je de andijvie eerst in een blad van een oude krant rolt, niette vast natuurlijk en je maakt de krant van buiten een beetje vochtig door water te sprenkelen is de andijvie langer houdbaar in de koelkast

Door diane (niet gecontroleerd) op zo, 04/06/2014 - 22:29

Als ik druk ben maak ik smorgens al pan stampot andijvie.en bak het savonds weer op.
Is dat slecht of niet

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 01/31/2014 - 00:19

Stelletje wijsneuzen...

Door gallito (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 18:36

Ik bedoel @Theo natuurlijk....

Door gallito (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 18:28

Hallo Thea,
Je steekt mij een hart onder de riem want dit is weer een nieuwe rage in verkeerd taalgebruik..Eerder heb ik Lidl, AH, Computeridee al op hetzelfde opmerkzaam gemaakt. Laten wij dit blijven doen.

Door Alma (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 17:34

Vol van smaak dus..

Door gerard (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 15:49

Anglicistisch (tasteful)

Door wil (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 15:05

En zo is dat

Door theo derriks (niet gecontroleerd) op do, 01/30/2014 - 10:55

geachte redactie,
bij lekker eten gebruikt men de toevoeging SMAKELIJK en niet SMAAKVOL. dat woord gebruikt men in verband met GOEDE SMAAK, bijvoorbeeld: die kamer is smaakvol ingericht.
met vriendelijke groet,
ex-meester theo