dinsdag, 7 december 2021

Bloemkool schoonste groente

BAARN - Wie groente zonder gif wil eten, kan het beste bloemkool kopen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch.

De meest vervuilde producten zijn druiven, komkommer en peer. De schoonste groenten zijn bloemkool, rode biet en broccoli. Kiwi is het schoonste fruit.

De Gifmeter wordt sinds 2006 samengesteld aan de hand van metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De schoonste producten koop je bij Super de Boer.

Op groente en fruit van C1000 blijken de meeste gifresten te zitten. Deze supermarkt heeft net als Albert Heijn en Plus onlangs aangekondigd zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

Producten uit het buitenland
In 2009 bevatte 7 procent van het onderzochte groente en fruit zo veel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. Bij negen op de tien overtredingen ging het om producten van buiten Europa.

Peru, India, Thailand en Italië leveren de meest vervuilde producten. Het schoonste groente en fruit komt uit Marokko, Israël en Frankrijk. Nederland doet het ook goed en staat op de vierde plaats.

Gevaarlijk voor de gezondheid
Resten van bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Gifresten maken mensen vatbaarder voor kanker, kunnen het zenuwstelsel aantasten en hebben een nadelig effect op de ontwikkeling van jonge kinderen.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Weet wat je eet