donderdag, 9 juli 2020

Boekrecensie: Koken met Janny

Elke dag vers

Bij het grote publiek is Janny van der Heijden waarschijnlijk vooral bekend als de voorzichtig proevende dame in de jury van Heel Holland Bakt. Haar kennis gaat echter veel verder dan alleen taarten en koekjes. In ‘Koken met Janny. Elke dag vers’ laat ze zien dat iedereen elke dag lekker en gezond kan koken. Het is een heerlijk dik boek, waar je spontaan de keuken van in holt.
Auteur:
Janny van der Heijden
Jaar van uitgave:
2015
Prijs:
€ 29,99
ISBN:
9789021559735
Aantal pagina's:
353

Het motto van Janny van der Heijden is ‘Eet vers, kleurrijk en verantwoord’. Als je voor 80 procent gezond en verantwoord eet, blijft er 20 procent over om jezelf zo nu en dan eens extra te verwennen, zo stelt ze. En dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren, hoewel, zoals (bijna) altijd, balans ook hier het toverwoord is.

Vers

Koken met Janny pleit voor elke dag lekker koken met verse ingrediënten van de groenteman, visboer, slager of Turkse winkel om de hoek, maar de supermarkt mag zeker ook. Vers eten betekent namelijk niet dat boodschappen doen uren moet vragen of ineens ontzettend veel extra geld kost.

Kleur op je bord vindt Van der Heijden ontzettend belangrijk. In het voorjaar en de zomer is dat gemakkelijker dan in de herfst of winter, maar ook op meer donkere dagen is het zeker niet onmogelijk. Overigens is kleur niet alleen ontzettend leuk om naar te kijken; elke kleur bevat andere voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Door gekleurd en gevarieerd te eten, krijg je dus een optimale mix voedingsstoffen binnen.

Kennis

Naast verse kleurrijke producten heb je voor koken volgens Van der Heijden nog een ingrediënt nodig: kennis. "Koken is simpel als je weet wat je doet. Dat klinkt als een open deur, maar wat ik bedoel is dat kennis je helpt bij het koken. Ervaren wanneer ingrediënten op hun best zijn, herkennen hoe vers of rijp ze zijn, weten wat je ermee kunt doen. Kun je een gerecht van te voren maken, kan ik een ingrediënt vervangen en wat betekenen sommige ingewikkelde keukentermen?"

Haar kookkennis deelt ze dan ook met je. In korte behapbare brokjes door het hele boek heen vertelt Van der Heijden over onder andere basistechnieken, kruiden en aardappelen. Handig zijn ook de seizoenskalenders en de inhoud van een goede voorraadkast. Helemaal leuk vind ik Janny’s keukenhelden. Zo blijken onder andere de staafmixer, wok en olijfolie onmisbaar in haar keuken.

Recepten

Ook van de recepten kun je veel leren. Een groot deel van de gerechten zet je binnen een half uur op tafel, maar in Koken met Janny staan ook recepten die wat meer tijd of techniek vergen. In het weekend of bij gelegenheden is het namelijk ook heel leuk om wat extra uit te pakken.
Laat je echter vooral niet afschrikken. Ook als je geen held in de keuken bent, zet je samen met Janny en haar keukenhelden zo een pepernotenbavarois, pittige kikkererwtensoep met koriander of een schol met Hollandse garnalen op tafel. Het boek bevat recepten uit allerlei keukens en ook voor alle momenten van de dag.

Aantrekkelijk

Tot slot is Koken met Janny gewoon een heel mooi boek. In eerste instantie had ik dat niet verwacht. De cover is simpel en weinig spannend, maar de foto’s in het boek zelf zijn werkelijk prachtig. Kleurrijk speelt daarbij zeker de hoofdrol. Het leest een beetje als een tijdschrift: de inhoud en vorm is aantrekkelijk en gevarieerd. Ik krijg in ieder geval bij bijna iedere pagina zin om de keuken in te gaan. Van Janny van der Heijden kun je veel leren.

Janny van der Heijden schrijft al jaren voor diverse dagbladen en tijdschriften, was hoofdredactrice van het kookblad Tip Culinair en is daarnaast bekend van vele tientallen kookboeken die ze heeft geschreven. Op televisie zie je haar in onder andere Heel Holland Bakt, De Nationale Eettest en Pauls Puber Kookshow, maar ze werkte ook mee aan Koffietijd, MasterChef, MasterChef Junior en Mijn Tent is Top en maakte Kwestie van Smaak.