Wat eet Pascale Naessens zelf?

'Eet zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke voeding'

Uit het boek Eén pan van Pascale Naessens
Uit Eén pan van Pascale Naessens

Meer dan ooit is er veel informatie te vinden over voeding en een gezonde leefstijl. Er is dus veel kennis, maar nog nooit waren zoveel mensen te zwaar én wordt er nergens in Europa zoveel gezeten als in Nederland. Hoe zit dat bij deskundigen? Lukt het hen altijd gezond te eten? In deze rubriek vragen we experts: wat eet je zelf? Deze keer: kookboekenauteur en voedingsdeskundige Pascale Naessens. Recent verscheen haar boek Eén pan: ideaal voor wie weinig tijd heeft, maar wel graag vers kookt.

Welke producten ontbreken nooit in je voorraadkast? Wat is écht gezond?

"Verse producten zoals groenten, fruit en kruiden. Daarom doe ik ook regelmatig boodschappen. Daarnaast vind je bij mij een kast vol noten, zaden en olijfolie. Gezond is voor mij: vers en gevarieerd koken, met veel kleuren en volwaardige, natuurlijke ingrediënten. Dat is volgens mij de beste manier om je lichaam optimaal te laten functioneren, zeker in combinatie met voldoende beweging en een goede slaap."

Van mij mogen alle ultrabewerkte voedingswaren uit de handel gehaald worden

Welke producten zou je bij jou in de kast nooit aantreffen en mogen wat jou betreft meteen van de markt verdwijnen?

"Van mij mogen alle ultrabewerkte voedingswaren uit de handel gehaald worden. Ik zal er zelf nog niet eens veel van merken, want ik haal ze niet in huis. Maar ik ben ook voor vrijheid, ik kies dus vooral het pad om de mensen te informeren en inspireren, zodat ze zelf betere keuzes kunnen maken."

Welke voedingsmiddelen eet je regelmatig om gezond en fit te blijven?

"Ik eet dagelijks een fruitontbijt met volle yoghurt, vers seizoensfruit en gemengde zaden. Heerlijk, ik zou het niet meer willen missen. Verder kook ik bijna dagelijks en eet ik dus veel verse groenten, kruiden en ruim olijfolie. Ik varieer met vis, volle granen en af en toe wat vlees. En drinken? Vooral groene thee en water."

Eet je wel eens iets wat minder gezond is?

"Ik heb er geen probleem mee om af en toe iets ongezonds te eten, alleen merk ik dat ik daar minder en minder behoefte aan heb, dus eet ik heel weinig ongezond. Als ik in een hotel verblijf, laat ik me wel eens verleiden door een chocoladebroodje als dessertje na mijn fruitontbijt. Of een lekker taartje, daar kan ik ook van genieten. Al proef ik nog liever van mijn eigen desserts, omdat ik daarna geen last heb van een opgeblazen buik."

Tijdens je werk ben je natuurlijk al heel wat verrassende producten tegengekomen. Wat heeft je het meest verbaasd?

 "Hoe toxisch onze wereld eigenlijk is. We knoeien niet alleen met ons eten, we vervuilen ook onze natuur. Vis is niet meer gezond omdat deze vol schadelijke stoffen zit, door ons vervuild afvalwater dat wij lozen in de zee. In sommige gebieden kunnen mensen zelfs de eieren van hun eigen kippen niet meer eten door PFAS-vervuiling in de bodem. We poetsen ons huis met toxische producten (zelf ben ik inmiddels overgestapt naar natuurvriendelijkere schoonmaakproducten) en de bloemen die we krijgen zitten vol pesticiden. Soms vind ik dat wel beangstigend."

Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat? 

"Eet zoveel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voeding."

Wat zou je iedereen als advies mee willen geven als het gaat om gezonde leefstijl en voeding?

"Zorg goed voor jezelf, want niemand anders gaat het voor je doen. Wees nieuwsgierig en begin met kleine stappen. Leer, experimenteer en haal eruit wat bij jou past. Je zult versteld staan hoe krachtig en gelukkig gezonde voeding je kan maken. Vers koken vergt echt niet veel tijd, met een boek zoals bijvoorbeeld mijn boek Eén pan, lukt het iedereen en wordt echt leuk."

Pascale Naessens is kookboekenauteur en voedingsdeskundige. Ze heeft een authentieke en persoonlijke stijl, ze laat al meer dan tien jaar talloze mensen genieten van haar originele, eenvoudige en gezonde recepten. Haar boeken werden stuk voor stuk enorme bestsellers en werden meermaals bekroond.

Auteur 
Bron 
  • purepascale.com