dinsdag, 28 januari 2020

Gevulde aubergines

Een lichter alternatief voor een feestgerecht, maar niet minder lekker. Rooster de aubergines voor je ze bakt; dat zorgt voor heel veel extra smaak.
Aantal personen:
4
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:
  • 4 aubergines, overlangs gehalveerd
  • 1 eetlepel misopasta
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • VULLING
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 rode ui, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 takje verse rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel piment
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • geraspte schil 1 sinaasappel
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 225 gram quinoa of couscous, gekookt
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • TAHINDRESSING
  • 3 eetlepels tahin
  • 120 milliliter koud water
  • sap voor 1/2 citroen
  • 1 snufje zeezout en peper
  • PASTINAAKKROKANTJES (NAAR KEUZE)
  • 1 pastinaak, geschild
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1 snufje zeezout en peper
  • SERVEREN
  • verse tijmblaadjes
  • pitten van 1/2 granaatappel
  • 1 hand walnoten, geroosterd

Bereiding

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop de miso, ahornsiroop en 2 eetlepels van de olie in een kommetje met een vork goed door elkaar.
  3. Verhit een grillpan en doe de resterende olie erin. Leg als de olie flink heet is de aubergines erin met het snijvlak omlaag. Doe dat eventueel in porties. Schroei de aubergines aan elke kant ongeveer 3 minuten. Leg ze dan met het snijvlak omhoog op de bakplaat.
  4. Besmeer de bovenkant van de aubergines royaal met het misomengsel. Zet ze in de oven en bak ze in 10 minuten gaar.
  5. Maak ondertussen de vulling. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de ui, knoflook, paprika en courgette al roerend 2 minuten en voeg dan de kruiden, specerijen en het sinaasappelraspsel toe. Bak alles in nog 4-5 minuten zacht. Roer de tomaar, quinoa, pijnboompitten en zout en peper erdoor. Zet het vuur dan uit.
  6. Haal de aubergines uit de oven. Druk het vruchtvlees in het midden met een vork in elkaar (voorzichtig, heet!) en laat een rand van 1 cm staan (ik doe het liever zo, want als je de vulling eruit schept verlies je ook aan smaak).
  7. Verdeel de groentevulling over de halve aubergines en bak ze nog 15 minuten in de oven.
  8. Als je knapperige pastinaak erbij wilt serveren, is nu het moment om die te maken. Snijd de pastinaak met een dunschiller in lange linten. Doe ze in een kom en schenk de olie erover. Bestrooi met zout en peper. Zorg ervoor dat alle linten goed met olie zijn bedekt.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pastinaaklinten erover. Dat hoeft niet heel precies, als ze maar niet te veel op elkaar liggen. Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven. Je kunt ze ook in een laagje olie frituren, dan worden ze nog krokanter. Verhit de olie tot 180 °C, leg de linten erin en frituur ze in 3-4 minuten goudbruin. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Na enkele minuten afkoelen worden ze knapperiger.
  10. Meng alle ingrediënten van de tahindressing vlak voor het serveren. Klop ze met een vork in een kommetje door elkaar. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
  11. Schik de gare aubergines op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid tahindressing over. Strooi de knapperige pastinaak, verse tijm, granaatappelpitten en geroosterde walnoten erover.

Dit recept is afkomstig uit Vegan Party van Gaz Oakley.