Boekrecensie: Vegan Party

Feestelijke, plantaardige recepten

cover
Karakter Uitgevers

De feestdagen staan bijna voor de deur, wat betekent dat liefhebbers alweer druk op zoek zijn naar de beste, lekkerste en vooral feestelijkste kerstrecepten. Aangezien een vegetarisch of zelfs veganistisch kerstdiner steeds meer de norm lijkt te worden, nam Gezondheidsnet een kijkje in het plantaardige kookboek Vegan Party van chef-kok Gaz Oakly.

Voor alle feestdagen

In Vegan Party vind je, naast recepten voor de feestdagen, alle Britse kerstklassiekers, maar dan de vegan versie daarvan. Zo is daar de typische, Engelse kerstpudding: een soort dichte tulband, volgestopt met gedroogd fruit en een flinke scheut rum of cognac. Ook een heuse Wellington, die bestaat uit seitan op basis van tarwegluten, gerold in een korst van bladerdeeg en een frisse cranberry-sinaasappelsaus, is in het boek te vinden.

Volgens schrijver en chef Gaz is het niet de bedoeling dat ook maar iemand het gevoel heeft dat er iets mist aan de plantaardige recepten. Hij heeft zijn recepten daarom tot in de puntjes uitgewerkt. Zelfs van tiramisu weet hij een veganistische versie te maken, waarvan bij het zien alleen al het water je in de mond loopt.

Recepten met restjes

Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken. Zo zijn er recepten voor ‘ontbijtspek’ en tofu benedict met hollandaisesaus te vinden in het hoofdstuk Feestontbijt. Vervolgens kom je bij de Partyhapjes en lichte maaltijden, de spectaculaire Hoofdgerechten en de Extra's, goed uitziende bijgerechten. Er is zelfs een hoofdstuk Restjes, waar je recepten vindt voor het eten dat is overgebleven van het kerstdiner. Maak een hartige taart met de overgebleven ‘kalkoekvulling’, of verwerk de ‘rundvlees’ uit het recept voor de van seitan gemaakte rundvlees met rozemarijn in een roerbakschotel.

Als laatste zijn daar nog het hoofdstuk Nagerechten met onder andere die Britse kerstpudding en de tiramisu, en het hoofdstuk Eetbare cadeautjes, met zoete versnaperingen die aan de gastheer of -vrouw kunt geven.

Veel ingrediënten

De ingrediënten zelf zijn vrij toegankelijk. Op de tarwegluten na, die je nodig hebt om de vleesvervanger seitan te maken, kun je vrijwel alle ingrediënten gewoon in de supermarkt vinden. Tarwegluten kun je in Nederland vooral online of bij molens kopen.

Wat wel een nadeel, of in ieder geval een beetje schrikken kan zijn, zijn de lange ingrediëntenlijsten. Nu lijkt het voor de feestdagen niet zo’n probleem om wat meer moeite te stoppen in het eten, maar Gaz vraagt wel veel van je. Gelukkig krijg je er niet alleen heerlijke, maar ook prachtige spektakelstukken voor terug.

Laat je inspireren

Benieuwd naar de feestelijke recepten uit Vegan Party? Wij mogen er drie met je delen:

Auteur