Gezond trakteren

Lekker en verantwoord uitdelen

Getty Images

De scholen zijn weer begonnen en daarmee is ook het 'trakteerseizoen' weer geopend. Niet alleen op school delen kinderen uit, maar ook op het bijbehorende kinderfeestje. En dan is er nog Sinterklaas, Kerst, Pasen...

Zo is er met grote regelmaat wat te vieren. Af en toe wat ongezonds moet natuurlijk kunnen, maar met gemiddeld 25 kinderen in de klas zijn dat heel wat traktaties. Kies daarom eens voor een gezonde traktatie, lekker en verantwoord.

Op de meeste scholen hebben kinderen een kleine pauze halverwege de ochtend. Dat is ook vaak het moment dat de traktatie wordt uitgedeeld. Naast het van thuis mee gekregen tussendoortje is de traktatie dus een extraatje. Dit is een prima moment, omdat het dan geen extra aanslag op de tanden is. Maar gezien kan worden als één eetmoment.

Het advies is naast de drie hoofdmaaltijden maximaal vier keer per dag iets tussendoor te eten. Zo voorkom je gaatjes in de tanden. Daarnaast is het van belang op de calorieën te letten. Kinderen tot 8 jaar kunnen in een gezond eetpatroon per dag zo'n 200 kilocalorieën aan extra's eten.

Hartig of snoep?

Soms denken mensen dat hartig gezonder is dan snoep. Maar dat is zeker niet altijd het geval. In bijvoorbeeld kaas, worst en chips zit veel verzadigd vet en zout. Er zijn zat gezonde alternatieven te bedenken. Denk aan: soepstengels, rijstwafels, popcorn, stukjes komkommer, worteltjes of tomaatjes.

Om stress te voorkomen kun je het beste de traktatie al een dag van tevoren klaarmaken. Zover dat kan natuurlijk. Sommige traktaties kun je eigenlijk niet bewaren, maar moeten meteen opgegeten worden.

Traktatiebeleid

Er zijn scholen met een traktatiebeleid. Daarin staat wat er wel en niet getrakteerd mag worden. Informeer op de school van jouw kind of dat bij hun ook het geval is.

Inspiratie nodig?

Het Voedingscentrum heeft een leuk boekje gemaakt met 15 gezonde traktaties voor school of thuis. Bekijk het boekje hier.
 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum