Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Granaatappel: pitjes vol polyfenolen

Een supergezonde vrucht

De oude Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixer was wat je onsterfelijk maakt. Helaas zul je niet eeuwig jong blijven door het drinken van hun rode sap, maar granaatappels hebben wel allerlei gezonde eigenschappen. Waarom wordt het wel een superfruit genoemd?

Granaatappelbomen groeien rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en andere subtropische gebieden. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een grapefruit en hebben een leerachtige bruine, rode of oranje schil met een kroontje. Binnenin zitten rozerode vruchtjes, omgeven door witte vliezen.

Polyfenolen

Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C. Bovendien bevatten ze nog meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. De vrucht krijgt dan ook allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht. Zo zouden de rode pitjes ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en erectieproblemen voorkomen. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel.

Granaatappels zijn in de herfst en winter verkrijgbaar bij de groenteboer en goed gesorteerde supermarkten. Kies exemplaren die zwaar aanvoelen en een gladde schil hebben. Verse granaatappels worden rijp geoogst dus je kunt ze meteen eten. In de koelkast blijven ze zeker een week goed.

Hoe eten?

Om granaatappelsap te maken, halveer je de granaatappel. Daarna pers je hem voorzicht uit zoals een sinaasappel. Zeef vervolgens eventueel het sap. Zorg ervoor dat je geen sap op je kleding krijgt, de rode vlekken gaan er haast niet meer uit.

Wil je de pitjes gebruiken, dan zijn er verschillende methoden om deze uit de appel te halen. De vrucht opensnijden en de pitjes eruit peuteren is een optie, maar gelukkig kan het ook makkelijker. Snijd de schil rondom een stukje in over de 'buik' van de vrucht, daarna kun je de granaatappel voorzichtig met je vingers in twee helften breken.

Houd een helft met de snijkant naar beneden in je handpalm, boven een kom. Tik vervolgens met bijvoorbeeld een houten pollepel op de vrucht, zodat de pitjes eruit vallen. Of snijd de granaatappel van boven naar beneden in kwarten, buig de partjes schil naar buiten en laat de pitjes eruit vallen. De witte vliezen die tussen de pitjes zitten, zijn niet lekker.

Granaatappel smaakt zoetzuur en fris. Je kunt ze los eten, maar de rozerode pitjes geven ook een vrolijk kleuraccent aan gerechten. Ze smaken lekker in (fruit)salades, couscous, Oosterse gerechten, bij yoghurt en andere toetjes en je kunt er ook ijs van maken.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

11 Comments

Door peter (niet gecontroleerd) op do, 07/20/2017 - 22:17

er is speciaal spul in de webshops om wijn te makenl om het gistproces te stoppen.

Door peter (niet gecontroleerd) op do, 07/20/2017 - 22:17

er is speciaal spul in de webshops om wijn te makenl om het gistproces te stoppen.

Door yenny_reyes@hot... (niet gecontroleerd) op zo, 02/12/2017 - 19:35

Klein beetje citroensap toevoegen en goed roeren. Dat is een natuurlijke conserveermiddel. Ik zou niet koken. Zonde van de vitaminen die dood gaan. Het is net als erwten. Als je die kookt zullen ze nooit meer groeien, dan zij ze dood. Het best voor je lichaam is om levende eten te consumeren. Jaloers op jou wordt ik wel een beetje, in Italië en met je eigen granaatappels boom. ;-)

Door Eric (niet gecontroleerd) op za, 08/20/2016 - 10:31

Niet kauwen op de pitten maar gewoon doorslikken. Goed om je darmen lekker schoon te vegen !

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 04/25/2016 - 21:04

Kook het even door dan zijn alle bacteriën en gistcellen dood en kan het net meer gisten

Door ivo de ruyter (niet gecontroleerd) op ma, 10/19/2015 - 15:06

ik heb hier in italië weer een hele boom vol maar als ik het sap heb en het op de fles doe dan begint het spontaan te gisten al na één dag. Hoe kan ik die gisting stoppen om het sap langer te bewaren. Ik maak er natuurlijk ook marmelade van maar drink het ook graag en na enkele dagen krijgt het een paarse kleur en is de smaak niet meer zo lekker

Door Luuk (niet gecontroleerd) op zo, 08/09/2015 - 15:04

Je kunt natuurlijk ook kant en klare granaatappelsap kopen.

Door harry (niet gecontroleerd) op vr, 03/13/2015 - 13:49

Gewoon 2 sinaasappeltjes uitpersen, banaan in stukjes, granaatappel in stukjes en eventueel nog andere vruchten zoals stukjes mango, kiwi enz..heel makkelijk. Dan met de staafmixer door het geheel, totdat het een luchtige, lodderige, nectar-achtige, frisse koude smoothie wordt (vruchten lekker koud bewaren in de koelkast) heerlijk!

Door Deborah (niet gecontroleerd) op di, 07/08/2014 - 12:15

@annabel: Ik vind het ook een aparte vrucht. Het kauwt idd heel raar. Net zoiets als dat je op een druif kauwt waar pitjes in zitten...

Door Dhany Slaats (niet gecontroleerd) op di, 07/08/2014 - 10:37

Vruchtjes eruit halen en door een slow juichen doen, geeft veel en lekker sap.