Herfstfruit: tijd voor appels en peren!

Eet ze het liefst met schil

Appels en peren
Getty Images

Elke dag voldoende fruit. Dat is een van de basisprincipes van een gezond eetpatroon. Belangrijk daarbij is te variëren in fruitsoort. Want elke soort bevat weer andere voedingsstoffen. De herfst is het seizoen van versgeoogste appels en peren.

Appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Er zijn veel rassen te koop, waaronder de veel voorkomende elstar, goudrenet en jonagold. Bij handperen is er meestal wat minder keuze in soorten: doyenné du comice, conference en anjou. Overigens worden de meeste appels en peren nu geoogst en in grote koelhuizen bewaard voor de winter en het voorjaar. Zo is er het hele jaar door appelaanbod uit ons eigen land.

Met schil

Welke soort peer of appel je ook kiest, ze zitten allemaal vol vezels. Eet ze het liefst met schil, want dan krijg je meer vezels binnen dan bij een geschild stuk fruit. Maar dat niet alleen, ook krijg je meer vitamine E en foliumzuur binnen als je het fruit met schil eet. Appels en peren eet je overigens niet vanwege de vitamine C. Dat zit er nauwelijks in. Maar daarentegen bevatten ze wel bètacaroteen en andere gezonde antioxidanten.

Perfect tussendoortje

Natuurlijk zijn appels en peren een perfect tussendoortje. Lekker zoet of friszuur van smaak, en weinig calorieën. Bij de maaltijden kunnen ze ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijt van gebakken appeltjes met kwark. En een geraspte appel door de yoghurt of havermoutpap geeft het ontbijt een fris tintje. In lunchsalades geven een appel of peer net die lekkere bite en in een warme maaltijd zorgen ze voor een zoet accent. Kortom: met appels en peren kun je alle kanten op.

Niet als sap

Als appels en peren zo gezond en caloriearm zijn, dan zou je kunnen concluderen dat appelsap en perensap ook gezond zijn. Niets is echter minder waar. Om een glas appel- of perensap te krijgen heb je wel 10 appels of peren nodig. De vezels blijven achter in de pers en alleen de vruchtensuikers komen in het glas terecht. Dat maakt appel- en perensap een zoete en calorierijke drank. Eet liever het fruit helemaal. Dat geldt overigens voor alle soorten fruit.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur 
Bron 
  • Slim, Slank & Gezond