Waarom zijn vezels belangrijk?

Vezels: verzamelnaam voor koolhydraten

vezels
Getty Images

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om voedingsvezels te eten, maar weet je eigenlijk waarom en hoe?

Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Ze spelen een belangrijke rol bij je gezondheid.

De redenen waarom vezels gezond zijn:

  • Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
  • Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afslanken bent.
  • Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Vezels zijn er in vele verschillende soorten. Grofweg wordt er een onderscheid gemaakt tussen oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je ontlasting?

Oplosbaar en niet-oplosbaar

Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor 'goede' bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darm(epitheel)cellen ondersteunen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Zo vergroten ze het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Op deze manier dragen ze bij aan een goede stoelgang.

Om gezonde voeding tot je te nemen en dus goed zorg te dragen voor je lichaam is het belangrijk om vooral te variëren. Omdat vezels in verschillende producten zitten, kun je makkelijk variëren en toch een heerlijke maaltijd samenstellen.

Uit welke producten kun je kiezen?

  • Alle soorten groente en fruit.
  • Alle volkorenproducten (volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, -beschuit).
  • Aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
  • Peulvruchten.
  • Noten en zaden.
  • Ontbijtgranen.

Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig, dit is echter afhankelijk van je lengte, gewicht en geslacht. Je kunt ongeveer uitgaan van de formule 14,2 gram per 1000 calorieën.

Auteur