Kun je bonen invriezen?

Bonen langer bewaren in de vriezer

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je bonen invriezen?

Het koken van gedroogde bonen heeft twee enorme pluspunten: het is goedkoop én het is ontzettend lekker. Naar een blikje peulvruchten grijpen kan natuurlijk ook, maar wat nu als je bonen overhoudt? Kun je bonen eigenlijk invriezen? Goede vraag! Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.

Gedroogde bonen

Het gemak van ingeblikte bonen doet ons nog wel eens vergeten hoe voordelig het is om een zak met bonen te gebruiken. Het bereiden van gedroogde bonen vergt iets meer tijd, maar dit gaat vooral om wachttijd. Moeite kost het nauwelijks. Het heeft ook wel iets ontspannends, dat slow cooking. Een voordeel van het koken van je eigen boontjes is dat je grote hoeveelheden kunt bereiden, maar een nog groter voordeel is dat je de gekookte bonen gewoon kunt invriezen.

Invriezen

Nadat je de gedroogde bonen, erwten of linzen hebt geweekt, iets dat je heel makkelijk ’s nachts kunt doen, en vervolgens hebt gekookt, is het belangrijk dat je ze eerst laat afkoelen. Verdeel de bonen vervolgens over vrieszakjes of herbruikbare bakjes in de gewenste porties. Je kunt peulvruchten tot wel drie maanden in de vriezer bewaren.

Uit blik of pot

Ook peulvruchten uit blik of pot kun je invriezen, al bevatten deze vaak meer zout. Daarbij zijn ze, vergeleken met gedroogde bonen, iets duurder. Spoel bonen uit blik of pot altijd eerst even af voor je ze gebruikt of invriest, om zo het overtollige zout kwijt te raken. Volgens het Voedingscentrum zijn peulvruchten uit blik en pot een gezonde keuze als ze minder dan 200 milligram natrium per 100 gram bonen bevatten. Ook voor deze bonen geldt dat je ze tot drie maanden lang in de vriezer kunt houden.

Ontdooien

Bevroren peulvruchten kun je gelijk toevoegen aan bijvoorbeeld chili, soepen en bonenschotels. Het hete vocht zal ze helpen snel te ontdooien. Als je een gerecht maakt waarbij het van belang is dat de bonen al ontdooid zijn, kun je ze ’s nachts laten ontdooien of in warm water plaatsen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur