zondag, 29 mei 2022

Kun je de sliertjes van een banaan eten?

Vezels en transport

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je de sliertjes van een banaan eten?

De sliertjes die tussen de schil en de banaan zitten, heten ‘vaatbundels’. Vaatbundels bestaan uit ‘xyleem’ en ‘floëem’. Deze weefsels zorgen samen voor het transport van voedingsstoffen en water om de banaan te laten groeien. Je kunt de sliertjes gewoon eten, maar de meeste mensen vinden dat niet zo lekker en halen ze van de banaan af.

Vezels

Er is niet getest wat de precieze voedingswaarde van de sliertjes is. Nicholas D. Gillitt, die meerdere onderzoeken naar het effect van bananen op de gezondheid heeft uitgevoerd, zegt dat de sliertjes waarschijnlijk wel meer soorten voedingsvezels bevatten dan de banaan zelf, vanwege hun functie. Doordat een banaan slechts voor een klein deel uit sliertjes bestaat, hebben deze niet veel invloed op de voedingswaarde van het fruit. Je moet dus wel heel veel sliertjes eten om er meer voordeel voor je gezondheid uit te halen. Volgens Gillitt kun je zelfs de bananenschil eten, mits deze onbespoten is.

Voedingswaarde van bananen

Bananen zijn rijk aan kalium, vezels en magnesium. Ze bevatten ook een aantal vitamines, namelijk vitamine B3, B6, A en C. Daarnaast zitten er veel calorieën in, waardoor ze geschikt zijn als energiebron voor het sporten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):