Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Mag je spinazie opwarmen?

En andere veelgestelde spinazievragen

Spinazie is lekker en gezond, maar er doen veel hardnekkige fabeltjes de ronde over deze groente. Bevat deze groene lekkernij zoveel ijzer als wordt beweerd? Mag je een kliekje spinazie nu wel of niet opwarmen? En hoe zat het ook alweer met de combinatie vis en spinazie?

1. Mag je spinazie opwarmen?

Ja, dat mag. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren, minder kans om te groeien.  Bewaar restjes nitraatrijke groente niet langer dan 2 dagen in de koelkast en geef ze niet aan kinderen die nog geen 6 maanden oud zijn. Invriezen van spinazie mag overigens ook gewoon.

2. Mag je vis bij spinazie eten?

Ja, dat mag. Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het Voedingscentrum adviseerde eerder om nitraatrijke groente, zoals spinazie, andijvie of rode biet, niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel). Deze combinatie kan namelijk nitrosaminen laten ontstaan. Nitrosaminen werden in proefdieronderzoek in verband gebracht met de vorming van (maag)kanker. Na recente onderzoeken weten we dat het eten van deze  nitraatrijke groenten geen gevaar vormt voor de gezondheid. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente eet.

3. Hoe voorkom je stroeve 'spinazietanden'?

Stroeve tanden na het eten van spinazie komt door het oxaalzuur in deze groente. Ook bijvoorbeeld postelein en rabarber geven daarom bij het eten stroeve tanden. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat voel je aan je gebit. Het zuur bindt zich overigens ook aan calcium in het voedsel; die calcium kan je lichaam dus niet meer benutten.

Je kunt stroeve tanden voorkomen door het oxaalzuur tijdens het koken te binden met een beetje krijt (gewoon schoolkrijt is prima). Het vermindert stroeve tanden, maar tast wel de smaak van de spinazie iets aan. Je kunt ook een beetje melk of room toevoegen tijdens het koken; dat helpt tegen het stroeve gevoel en gaat het ontkalkende effect ook tegen. Dat is ook de reden dat veel diepvriesspinazie room bevat; de zogenoemde spinazie à la crème. Ook het serveren van een hardgekookt ei bij de spinazie gaat het stroeve gevoel tegen.

4. Zit er echt zoveel ijzer in spinazie?

Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Hiermee bevat de groente inderdaad relatief veel ijzer; ongeveer evenveel als rundvlees. Wanneer we echter kijken naar hoe dit ijzer wordt opgenomen in het lichaam, valt dat tegen. IJzer komt in onze voeding namelijk voor in twee vormen: heemijzer en niet-heemijzer. Heemijzer vind je vooral in vlees en vis en wordt door ons lichaam prima opgenomen. In groenten, fruit, brood, aardappelen en graanproducten zit vooral niet-heemijzer. En deze variant wordt minder efficiënt opgenomen door ons lichaam. Het al eerder genoemde oxaalzuur in spinazie maakt de opname nog moeilijker, omdat het zich aan ijzer bindt.

Dat het ijzergehalte van spinazie vaak wordt overschat, komt omdat er bij het vaststellen ervan ooit een foutje is gemaakt. Duitse wetenschappers analyseerden de groente in 1937 en bemerkten dat het ijzergehalte tien keer lager was dan tot dan toe werd aangenomen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onbekend. Eén theorie is dat er bij de eerste analyse gedroogde spinazie werd gebruikt. Een andere is dat de vorige onderzoeker de komma een plaats teveel naar rechts had gezet, waardoor het ijzergehalte tien keer hoger uitviel. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het eten van een bord spinazie er wel voor zorgt dat spieren efficiënter werken.

Spinazie is sowieso een gezonde groente. Naast ijzer is spinazie rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten zoals luteine en zeaxanthine.

5. Spinazie slinkt nogal tijdens de bereiding. Hoeveel heb ik nodig per persoon?

Spinazie bevat veel vocht, dat verdampt tijdens de bereiding. Voor 250 gram gekookte spinazie moet je volgens het Voedingscentrum 450-500 gram rauwe spinazie per persoon rekenen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Mongool (niet gecontroleerd) op wo, 04/12/2017 - 19:42

Stroeve tanden door een aangetaste hypofyse? Welk boek heb jij gelezen?

Door jean-paul beaucuuse (niet gecontroleerd) op wo, 09/07/2016 - 14:57

dat hangt er vanzelfsprekend vanaf of je een gas, hete lucht of electrische oven hebt

Door Bob (niet gecontroleerd) op za, 06/18/2016 - 15:45

Ammoniak is een base en oxaalzuur een zuur dus je zou in principe oxaalzuur met ammoniak kunnen neutraliseren maar je hebt helemaal gelijk het lijkt mij ook geen goed idee om spinazie te eten die naar ammoniak stinkt. Geloof ook niet dat zoiets gezond is.

Door Bob (niet gecontroleerd) op za, 06/18/2016 - 15:40

Schoolkrijt gebruiken om oxaalzuur te neutraliseren is gewoon idioot.
Als je oxaalzuur wilt neutraliseren moet je calcium carbonaat gebruiken, kan je gewoon kopen bij een goede drogist.
Ik gebruik het bij de spinazie en bij de rabarber, ik houd niet van postelein
Gebruik het met mate, ong. een afgestreken theelepel op 500 gram spinazie.
Teveel gebruiken kan geen kwaad maar de spinazie en zeker de rabarber gaat dan laf smaken.
Bijkomend voordeel bij rabarber is dat je minder suiker nodig hebt.

Door A van Dijk (niet gecontroleerd) op za, 10/03/2015 - 16:43

Ammoniak door je eten lijkt me een heel slecht idee!!!
Dat kan niet gezond zijn!!

Door phon ijzermans (niet gecontroleerd) op di, 05/05/2015 - 19:04

goede middag,
even een vraag over de spinazie, ik heb nu verschillende uitleg gelezen over bereiding en nitriet.

de vraag: ik ben een sportman en doe veel met voeding en spieren, had gelezen dat elke dag een portie spinazie goed is voor je spieren en hersenen. maar ik lees ook dat als je iedere dag deze groente eet dit niet goed is vanwege de nitriet in je lichaam. wat nu? bladspinazie koud uit een potje eten, verse bladspinazie rauw opeten? wat en hoeveel kan ik het beste per week. heb er geen moeite mee om dit iedere dag als bijgerecht te eten.

alvast bedankt.

met vriendelijke groet.

phon ijzermand

Door Karina (niet gecontroleerd) op zo, 02/01/2015 - 13:09

Spinaziestoemp (spinazie/aardappelen): moet je overschot daarvan ook onmiddellijk in de koelkast laten afkoelen en binnen de 24u opeten ?

Door Jereun Moes (niet gecontroleerd) op vr, 09/05/2014 - 12:31

Neen nooit in een ovenschotel! Dan heb je kans dat het niet-heemijzer je calcium hydroxide gevoelige hypofyse in de hersenen aantast en dit zorgt voor een slechte smaak met stroeve tanden. Een klein scheutje ammoniak kan dit effect wel neutraliseren! Smakelijk

Door judith (niet gecontroleerd) op wo, 01/29/2014 - 23:17

en hoe zit het precies met het gebruik van spinazie in ovenschotels, kan dat gewoon?