Net getest: koelkastthermometer

Zet je koelkast op 4 graden Celsius en je producten blijven langer vers

Getty Images

De knop in mijn koelkast geeft wel cijfers aan, maar hoe koud het precies is: geen idee. Omdat meer mensen hier tegenaan lopen, ontwikkelde het Voedingscentrum een koelkastthermometer. Wij mochten er eentje uitproberen.

Vroeger, bij ons thuis, hing er in de koelkast altijd een klein rond thermometertje aan een van de rekken. Maar hoewel ik nu al een jaar of 17 op mezelf woon, is het er in al die tijd nog nooit van gekomen om zelf zo'n thermometer aan te schaffen. Ik gok dus maar wat: bevriezen er producten, dan draai ik de knop wat lager. Voelt het te warm, dan gaat hij wat hoger.

Ziekmakende bacteriën

Mijn "op de gok"-benadering brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Volgens het Voedingscentrum kan het in je koelkast namelijk warmer zijn dan je denkt. Omdat je koelkast te vaak of te lang open gestaan heeft bijvoorbeeld. Een temperatuur van 4 graden Celsius is ideaal. Elk graadje daarboven versnelt de groei van bacteriën en schimmels en van teveel bacteriën en schimmels in je producten kun je ziek worden. Bovendien blijft je eten langer vers in een koelkast die koud genoeg staat.

Getty Images
Compacte thermometer

De thermometer van het Voedingscentrum heeft een handig model: hij is compact en plat, zodat hij nauwelijks ruimte in beslag neemt. Op de voorkant staat de thermometer met een schaalverdeling van 2 tot 16 graden. Op de verpakking zie je duidelijke instructies: je moet de thermometer midden op de onderste plank leggen en hem daar een halve dag of een nachtje laten liggen (met de deur dicht!)

Vervolgens kun je op thermometer aflezen hoe koud jouw koelkast staat. Kleurt de vier groen? Dan zit je goed. Geeft hij een hoger getal aan, dan is het verstandig om je koelkast lager in te stellen. Bij een draaiknop geldt: hoe hoger het getal, hoe kouder. Simpel, toch?

Nu gratis

Heb jij nog geen koelkastthermometer? Ga dan snel naar een Coop-supermarkt, want daar krijg je er één gratis als je verse groente koopt. Of bestel er één bij het Voedingscentrum (dan betaal je alleen de verzendkosten à € 1,95). Maar, op = op!

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Voedingscentrum