Salade Tel Aviv

cover
Karakter Uitgevers

Een heerlijke salade met freekeh, een geroosterde groene tarwe.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 4 wortels, in stukken
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • olijfolie
  • zout en peper
  • ½ krop sla, de bladeren uit elkaar getrokken
  • ½ grapefruit, geschild en in stukjes (om te garneren)
  • gerookte-paprikapoeder en sumak (om te garneren)
  • VOOR DE FREEKEH
  • 120 g gebroken freekeh (of hele)
  • 1 eetlepel citroensap
  • VOOR DE PITACHIPS
  • 750 ml frituurolie
  • 2 volkoren pitabroodjes, in 8 driehoekjes
  • zeezout
  • VOOR DE DRESSING
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel zeezout
  • ZONNEBLOEMPITTENROOMKAAS
  • 100 g zonnebloempitten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel bruine rijstazijn
  • ½ theelepel zeezout
  • Zwarte peper

Bereiding

  1. Week voor de zonnebloempittenroomkaas de zonnebloempitten in een kom met water en laat 1 uur of langer staan. Je kunt ze ook een nacht laten weken. Hoe langer het weekproces, hoe romiger het resultaat zal zijn. Bewaar het weekwater, dit ga je later nog gebruiken.
  2. Verhit de oven voor op 180 °C. Leg de wortel en bloemkool op een bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en wat zout en peper. Bak 30 minuten in de oven en haal de bloemkool van de bakplaat. Deze zou nu klaar moeten zijn en een mooie, bruine gloed moeten hebben. Bak de wortels nog 15 minuten langer tot deze ook bruin beginnen te worden.
  3. Doe de freekeh, 320 milliliter water en een snuf zout in een steelpan. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur afgedekt 10 minuten koken. Draai het vuur uit, voeg het citroensap toe en meng.
  4. Verhit in een steelpan de frituurolie tot 180 °C. Frituur de stukjes pitabrood 1 minuut of tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat de gefrituurde broodstukjes uitlekken op keukenpapier en besprenkel direct met een royale hoeveelheid zeezout.
  5. Roer voor de dressing de olijfolie, het citroensap, de balsamicoazijn en het zout in een kommetje door elkaar.
  6. Maak de zonnebloempittenroomkaas. Doe de geweekte zonnebloempitten, het citroensap, de azijn, het zout, wat zwarte peper en 200 milliliter van het weekvocht in een blender. Pureer tot een glad mengsel.
  7. Leg de slabladeren op mooie, grote borden. Leg de wortel, bloemkool en pitachips op een kleurrijke manier op het bord. Schep een volle eetlepel freekeh aan de zijkant van het bord en schep een flinke hoeveelheid zonnebloempittenroomkaas in het midden. Bestrooi met stukjes grapefruit, gerooktepaprikapoeder en sumak en besprenkel met olijfolie en citroensap. Probeer alle smaken op je lepel te krijgen als je een hap neemt.

Dit recept is afkomstig uit Energy & Vegan van Alexander Gershberg.

Auteur